Kinezi kasne s izgradnjom novog bloka u termoelektrani Kostolac B

Autor: Poslovni dnevnik , 23. ožujak 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Srpska strana nezadovoljna je najavom da se završetak izgradnje odgađa za kraj 2022. godine, kao i kvalitetom radova.

Kritike Zorane Mihajlović, srpske ministrice rudarstva i energetike, na račun kineskog izvođača radova na izgradnji bloka B3 u Termoelektrani Kostolac B, koji kasne, potpuno su opravdane. Ne postoje objektivni razlozi za odgađanje tog projekta, smatra stručna javnost u Srbiji, piše Danas.

Naime, Zorana Mihajlović izjavila je nedavno, u razgovoru s predstavnicima kineske kompanije CMEC, da je nedopustiva dosadašnja dinamika radova na izgradnji Bloka B3 u termoelektrani u Kostolcu, ističući da je riječ o jednom od najvećih gradilišta u energetskom sektoru. Ona je bila nezadovoljna najavom da se završetak radova odgađa za kraj 2022. godine kao i kvalitetom radova.

“Radit ćemo još više da vam pomognemo, ali vi morate uložiti više napora da se nadoknade kašnjenja, jer je dosadašnja realizacija neprihvatljiva, a oko pitanja kvalitete nema kompromisa”, poručila je ministrica Mihajlović.

Ona je zatražila da se ubrza stupanj mjesečne realizacije projekta kako bi se do srpnja došlo do zadovoljavajuće razine. Istaknula je da kineska kompanija mora raditi u skladu s međunarodnim standardima i ugovornim obvezama.

Pandemija ne može biti izgovor

Ren Kailong, glavni direktor predstavništva CMEC-a u Srbiji, odgovorio je kako očekuje da će projekt ipak biti završen ne krajem već do jeseni 2022., te da će kompanija raditi u skladu s ugovorenim zahtjevima i obvezama te da će uložiti dodatne napore u isporuku opreme.

Goran Rodić, potpredsjednik Građevinske komore Srbije, kaže za Danas da je kritika ministrice Zorane Mihajlović na mjestu i da kompaniji CMEC pandemija koronavirusa ne može biti izgovor za kašnjenje u izgradnji.

613

milijuna dolara vrijedi novi blok TE Kostolac B

“Kinezi za podizvođačke radove uzimaju naše tvrtke. Prema tome, koronavirus nije prepreka da se pronađu radnici. Problem je u tome što CMEC želi unajmiti što jeftiniju radnu snagu kako bi povećao zaradu.

Zbog toga nema dovoljno radnika, a i oni koji su tu slabo su plaćeni pa nisu zainteresirani za ispunjavanje rokova. Kinezi moraju angažirati sposobne podizvođače radova i dovoljno radne snage kako bi poštovali rokove na koje su se obvezali ugovorom”, objašnjava Rodić.

Kada je riječ o lošoj kvaliteti materijala i nedostatku potrebne opreme, Rodić navodi da je CMEC dužan strogo se pridržavati standarda kvaliteta materijala i opreme predviđenih projektom.

Exim banka glavni financijer

Kineska kompanija CMEC položila je 20. studenoga 2017. temeljni kamen za izgradnju novog, trećeg bloka u Termoelektrani Kostolac B, snage 350 megavata. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije tog postrojenja je oko 2,5 milijardi kilovatsati.

Vrijednost radova je 613 milijuna dolara, a započeti su izgradnjom dimnjaka i sustava za kemijsku pripremu vode. Blok B3 u Kostolcu je prvi takav energetski objekt koji se u Srbiji gradi od 1991. i kada bude završen činit će 5% od ukupnih instaliranih elektroenergetskih kapaciteta.

Izgradnja bloka B3 dio je druge faze realizacije projekta, uz povećanje proizvodnje Kopa Drmno sa 9 na 12 milijuna tona ugljena godišnje da bi se osigurale dovoljne količine za novi blok. Ukupna je vrijednost druge faze projekta modernizacije Teremoelektrane Kostolac B 715,6 milijuna dolara.

Kineska Exim banka osigurala je 85% sredstava za financiranje projekta, a 15% Elektroprivreda Srbije. Rok otplate je 20 godina, uključujući i poček od sedam godina, a fiksna kamata je 2,5% godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close