Kinezi grade TE Ugljevik 3, a nemaju cjelovitu procjenu utjecaja na okoliš

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2021. u 22:01
Foto: Shutterstock

Ruski poduzetnik Rašid Serdarov ima koncesiju za taj projekt u RS, ali ugovor su potpisali kineska i poljsko-kineska kompanija.

Kina je projekt izgradnje termoelektrane Ugljevik 3 osmislila bez cjelovite procjene utjecaja na okoliš, ističe Wawa Wang, programska direktorica međunarodne organizacije Just Finance International, koja prati kineske investicije u inozemstvu.

Nakon što je portal Capital.ba otkrio da je potpisan ugovor o izgradnji termoelektrane Ugljevik 3 između kineske kompanije China Electric i poljsko-kineske Sunningwell International LTD, ekološke organizacije pozvale su vlade Republike Srpske i Kine da se transparentno izjasne oko tog, kako su naveli, izuzetno štetnog projekta. Wawa Wang ističe da je Kina dopustila svojoj državnoj kompaniji da započne novi projekt termoelektrane što je u suprotnosti s kineskom klimatskom politikom.

“Ne samo što Kina izbjegava pitanja nevladinih organizacija i UN-a o nepoštivanju zakonskih zahtjeva u BiH povezanih s projektima koji koriste ugljen, a koje financiraju Kinezi, nego je i ovaj projekt osmislila bez cjelovite procjene utjecaja na okoliš”, rekla je Wawa Wang.

Nije bilo prijenosa koncesije

Iz banjalučkog Centra za životnu sredinu poručuju da treba raskinuti netransparentne ugovore za projekt Ugljevik 3.

“To je dugogodišnja rak rana energetskog sektora, a vlasti prešutno dopuštaju investitoru da krši sve ugovore i zakone. Odjednom se pojavljuje čarobni kineski štapić za još jedan projekt koji je od samog starta bio osuđen na propast. Pitamo se zašto vlada RS još nije raskinula ugovor s kompanijom Comsar Energy, ali i kome to u ovo vrijeme kada se prelazi na obnovljive izvore energije, uopće pada na pamet planirati nove termoelektrane na ugljen”, rekla je Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu nekoliko puta se obraćao vladi RS i Ministarstvu za energetiku i rudarstvo RS s upitom na temelju čega je produženo koncesijsko razdoblje i povećana instalirana snaga u TE Ugljevik 3, međutim konkretan odgovor nisu još dobili.

Iako za taj projekt koncesiju ima ruski milijarder Rašid Serdarov, u njegovoj kompaniji Comsar Energy ne žele govoriti o pojedinostima, dok su izvori iz vlade RS potvrdili da nisu dobili nikakav zahtjev za prijenos koncesije.

“Važno je da će se investicija nastaviti i to će biti u skladu sa svim europskim direktivama i uz poštivanje normi“, rekao je Siniša Majstorović iz Comsar Energyja.

Portal Capital otkrio je da su 18. lipnja kineska kompanija China Electric i poljsko-kineska Sunningwell International LTD održali video konferenciju i službeno potpisali ugovor o izgradnji termoelektrane Ugljevik 3, ukupne snage 700 megavata  i kapaciteta 4,2 milijuna tona ugljena godišnje.

Probijeni svi rokovi

Uime obje strane ugovor su potpisali Wu Guisheng, glavni direktor China Electrica ​​i Marek Frydrychy, predsjednik Uprave Sunningwella, a potpisivanju su bili nazočni i drugi vodeći ljudi kineske kompanije. Još prije dvije godine portal Capital pisao je da se za koncesije Comsara zanima jedna poljsko-kineska kompanija, a tada se u cijelu priču uključila i Elektroprivreda RS, koja je također bila zainteresirana za otkup koncesije. Od toga se očito odustalo jer sada Luka Petrović, direktor Elektroprivrede RS, tvrdi da to nije projekt Elektroprivrede, te da ne zna detalje.

S druge strane, vlada RS ove je godine ponovno izašla ususret Rašidu Sredarovu i produžila rok za izgradnju i korištenje termoelektrane Ugljevik 3 na 44 godine.

Vlada je još jednom prihvatila zahtjeve kompanije Comsar Energy RS, iako su probijeni svi rokovi za izgradnju te termoelektrane koja je, prema ranijim najavama, već trebala biti puštena u rad. Ranije je vlada RS dopustila kompaniji Comsar Energy da poveća snagu planirane TE Ugljevik 3 na 700 megavata, suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

Komentirajte prvi

New Report

Close