Kinesko-slovenski konzorcij sve dalje od gradnje HE Dabar

Autor: Poslovni dnevnik , 10. ožujak 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Za samo nekoliko godina cijena hidroelektrane porasla je za 153 milijuna eura i sada iznosi 337 milijuna eura.

Sud BiH donio je presudu kojom je odbio tužbu konzorcija China National Electric Engineering Co iz Pekinga i RIKO iz Ljubljane (CNEEC-RIKO) protiv Ureda za razmatranje žalbi BiH u vezi s izgradnjom Hidroelektrane (HE) Dabar.

Taj se konzorcij prije dvije godine žalio na odluku kojom su uklonjeni iz utrke za gradnju HE Dabar. Ured nije u potpunosti usvojio njihovu žalbu i nije poništio cijeli postupak javne nabavke za izgradnju hidroelektrane, zbog čega ga je konzorcij tužio Sudu BiH.

Sud BiH ipak je odlučio odbiti tu tužbu ističući da je Ured dobro odlučio kada je djelimično usvojena žalba kinesko-slovenskog konzorcija i predmet vraćen na ponovni postupak ocjene kadrovske sposobnosti kandidata za koje je utvrđeno da su kvalificirani.

‘’Natječaj treba poništiti’’

Međutim, Kinezi i Slovenci ne odustaju i tvrde da HE Dabar nikad nije provela taj ponovni postupak ocjene kadrovske sposobnosti kandidata, niti odabrala izvođača radova.  “Nikad nam nisu dostavili odluku o izboru izvođača, mi ćemo se i na to žaliti. Propusti su takvi da je očito kako natječaj treba biti poništen“, tvrde iz konzorcija.

Da odluke o izboru izvođača nema vidljivo je i na portalu javnih nabavki gdje je HE Dabar takvu odluku dužan objaviti ako je donesena, objašnjava portal Capital.ba. Taj portal je u više navrata u posljednih godinu dana pokušavao dobiti odgovor odgovor iz Elektroprivrede RS (ERS) i HE Dabar o tome je li završen izbor izvođača radova za izgradju hidroelektrane i kada se očekuje potpisivanje ugovora.

Odgovora nije bilo, a javnost već dvije godine dobiva nejasne izjave premijera Radovana Viškovića i drugih dužnosnika da će ugovor biti “ubrzo potpisan”. Najnovija je izjava Gordana Mišeljića, direktora Hidroelektrana na Trebišnjici, osnivača HE Dabar, koji je za agenciju Srna rekao da je za izvođača radova na izgradnji hidroelektrane izabran kineski Gezhouba Group, iako odluke o tome nama. Rekao je i da se pregovara s Exim bankom koja će u velikoj mjeri financirati taj projekt.

Sve više radnika

Mišeljić nije objasnio što je potpisano u svibnju prošle godine kada je veleposlanstvo Kine u BiH priopćilo da su ERS i China Energy Gezhouba Group svečano potpisali ugovor o projektu HE Dabar. Tada nije rečeno o kakvom je ugovoru riječ.

Zatim su Radovan Višković, premijer RS i Ji Ping, veleposlanik Kine u BiH, u siječnju ove godine tvrdili da će u sljedećih nekoliko dana biti potpisan ugovor o izgradnji HE Dabar, što se još nije dogodilo.

Za to vrijeme cijena izgradnje HE Dabar stalno raste. Za samo nekoliko godina porasla je za 300 milijuna maraka (oko 153 mil. eura). Nakon što je sredinom 2019. godine skočila s prvobitnih 352 na 488 milijuna maraka, nove procjene pokazuju kako će taj energetski objekt stajati 661 milijun maraka (oko 337 mil. eura).

Iako se planiralo da HE Dabar počne s radom 2016. godine, do danas nije proizveden niti jedan kilovat struje. Međutim, tvrtka HE Dabar redovito isplaćuje plaće i naknade radnicima kojih je iz godine u godinu sve više.

Komentirajte prvi

New Report

Close