Kineski Zijin u dvije godine uložio 650 milijuna dolara u RTB Bor

Autor: Poslovni dnevnik , 23. siječanj 2021. u 09:29
Kinezi su zaposlili dodatnih 1000 osoba tako da je ukupan broj radnika sada veći od 5500/Pixabay

Pokret Jedan od pet milijuna tvrdi da Zijin ozbiljno krši prava radnika i traži poništenje kolektivnog ugovora koji je predstavljen rudarima u Majdanpeku i Boru.

Otkad je kineski Zijin preuzeo srpski RTB Bor krajem 2018. godine, uloženo je oko 650 milijuna dolara u otplatu svih dugova tada posrnule kompanije, poboljšanje sigurnosti i zaštite okoliša, povećanje proizvodnje, kao i u tehničku obnovu i proširenje rudnika i topionice bakra, priopćila je kompanija Serbia Zijin Copper.

Kompanija će sljedećih godina uložiti još više, navedeno je u obavijesti upućenoj zaposlenicima kompanije i građanima Bora i Majdanpeka.

Kako je navedeno, s više od 1000 novozaposlenih osoba iz lokalne zajednice, ukupan broj radnika do danas je dosegnuo više od 5500.

Ponosni na visoke plaće

“Ono što nas još više raduje jeste to što su prosječni mesečni neto prihodi zaposlenika porasli za više od 34 posto, na više od 90.000 dinara (oko 740 eura), u odnosu na razinu plaća iz 2018. godine, što je za 50 posto više od prosječne plaće u Srbiji”, prenosi Tanjug.

Također, u Zijinu ističu da su ponosni kada vide da njihovi radnici mogu uživati gotovo najveću prosječnu neto plaću u zemlji. “Kao jedna od najvećih kompanija Srbiji, koja je stup razvoja Bora i Majdanpeka, Serbia Zijin Copper je prepoznata i kao ozbiljna pravna osoba, s obećavajućim sposobnostima i odgovornošću”.

740

eura prosječna je radnička plaća u kompaniji Serbia Zijin Copper

Ljudi su bili svjedoci iznenađujućih promjena i borbe za napredak, priopćio je Zijin.

Kineska kompanija je dodala da u suradnji sa sindikatima priprema novi kolektivni ugovor jer u lipnju ove godine istječe ugovor koji je ranije zaključio RTB Bor.

“U namjeri da se kompanija učini energičnijom i dugoročno zaštiti interese svojih radnika Zijin je izradio prijedlog novog kolektivnog ugovora, u skladu sa Zakonom o radu i drugim važećim zakonima Srbije“, navodi se u priopćenju.

Novi kolektivni ugovor, kako se navodi, ima za cilj “razbijanje egalitarizma i uspostavu konkurentskog mehanizma, koji će znatno poboljšati entuzijazam, inicijativu i kreativnost zaposlenih, a samim time učiniti i kompaniju energičnijom i uspješnijom“.

Ističe se da prosječna plaća neće biti smanjena poboljšanim kolektivnim ugovorom, već će kompanija uspostaviti dodatni “obećavajući mehanizam kako bi osigurala da zaposleni koji stvore veću vrijednost budu dobro prepoznati i financijski nagrađeni“.

Porasla proizvodnja u rudnicima

S druge strane, pokret Jedan od pet milijuna, ocijenio da se u Zijinu u Boru “ozbiljno krše prava radnika” i zatražio hitno poništenje kolektivnog ugovora koji je predstavljen rudarima u Majdanpeku i Boru, prenosi agencija Beta.

“Novim kolektivnim ugovorom sva prava i benefiti smanjeni su na zakonski minimum, što je protivno članu 142 stav 2 dosadašnjeg kolektivnog ugovora koji govori o tome da svaki sljedeći ugovor može biti samo nadogradnja na prethodni“, navodi se u priopćenju tog pokreta.

Ističe se da je u dosadašnjem kolektivnom ugovoru, koji je kineski Zijin prihvatio prilikom potpisivanja strateškog partnerstva s vladom Srbije u RTB-u, piše da “novi kolektivni ugovor kod poslodavca sljednika ne može sadržavati manja prava od utvrđenih ovim ugovorom“.

“Smanjenje plaća i svih benifita neobjašnjivo je s obzirom na to da su rudnici u Boru i Majdanepku ostvarili vrlo dobre rezultate u proizvodnji bakra, zlata, srebra i drugih ruda, a kompanija je samo u 2019. godini ostvarila dobit od 30 milijuna dolara“, smatra pokret Jedan od pet milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close