Kineska tvrtka počela graditi hotel i 40 vila na Žabljaku

Autor: Poslovni dnevnik , 29. travanj 2020. u 09:47
Uz hotel te vila s prizemljem i potkrovljem, planirana je i izgradnja i sadržaje za sport i rekreaciju/SHUTTERSTOCK

Nakon propasti zimske sezone zbog nedostatka snijega žabljački ugostitelji nadali su se dobroj predsezoni, ali epidemija je poremetila sve njihove planove.

Kineska kompanija Galaxy Europe počela je izgradnju hotela i 40 vila u Uskocima, u Općini Žabljak.

Crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je početkom travnja urbanističko-tehničke uvjete za gradnju trafo stanice, koja je nužna da bi radovi na projektu počeli i osigurala se opskrba za budući turistički kompleks, pišu Vijesti.

Kompanija sa sjedištem u Škaljarima, u Kotoru, čiji je jedan od osnivača i izvršni direktor Ying Jin, na Žabljaku ima nešto više od 24.000 četvornih metara zemljišta, koje je kupila. Prema službenim podacima, Galaxy Europe na području koje pripada katastarskoj općini Žabljak 1 ima zemljište koje se vodi kao livade šeste klase, a pojedine parcele su upisane u njihovo vlasništvo 17. veljače ove godine.

Osim Jinga koji ima 31,25% vlasništva, kompaniju su osnovali i Qingmin Wu s jednakim udjelom te Chong Wang i Chengdong Lin koji imaju po 18,75 posto vlasništva. Kompanija je registrirana u listopadu prošle godine.

Planska dokumentacija za područje na kojem je planirana izgradnja usvojena je još 2014., odnosno prostor je pokriven Urbanističkim projektom “Uskoci turistički sadržaji”.

Posljednji gosti u studenome

U sklopu kompleksa planiran je hotel od 4800 četvornih metara, sa suterenom, prizemljem, tri kata i potkrovljem. Prema planskoj dokumentaciji, vile će imati suteren, prizemlje i potkrovlje, a planirana je izgradnja i sadržaje za sport i rekreaciju.

Premijer Crne Gore Duško Marković najavio je u listpadu prošle godine da je renomirana kineska kompanija U-Tour zainteresirana za gradnju hotela sa sto soba na Žabljaku.

To je priopćeno nakon Markovićevog sastanka s predsjednikom U-Toura Feng Binom, a najavljeno je da će vlada stvoriti planske pretpostavke da bi kineska kompanija mogla graditi hotel.

Međutim, trenutno turizmu na Žabljaku ne ide baš najbolje. Iako su nakon propasti zimske sezone zbog nedostatka snijega žabljački ugostitelji sve nade polagali u uspješnu predsezonu, epidemija koronavirusa poremetila je takve planove.

Među njima i Milošu Lazareviću koji od 28. studenoga, kada je ispratio posljednje goste iz apartmana blizu Crnog jezera, nema prihoda od turizma. Prošle i ranijih godina njegovi apartmani bili su popunjeni već od početka travnja.

Turisti su uglavnom otkazali rezervacije na Žabljaku, a Vanja Šarović, direktorica Turističke organizacije Žabljaka, kaže da se prvim gostima nadaju u drugom dijelu lipnja.

No hoće li se državne granice otvoriti i kada još nitko ne zna, pa je i svibanj potpuno otkazan. U lokalnoj Turističkoj organizaciji neslužbeno doznaju da bi do otvaranja djelimično moglo doći tek početkom ljeta.

“Trenutno raspolažemo informacijom da bi u drugom dijelu lipnja mogli očekivati prve turiste, odnosno ublažavanje svih ovih mjera, ali ne i potpuni završetak pandemije Covida-19”, rekla je Vanja Šarović.

Zanima ih pješačenje i biciklizam

On je dodala da će turisti koji će dolaziti očekivati niže cijene, a nada se da će Žabljak, gdje nema slučajeva koronavirusa, kao i Crna Gora s malim brojem oboljelih, biti i zbog toga zanimljivi gostima, posebno zbog mogućnosti držanja preporučene fizičke distance.

“Prema podacima Svjetske turističke organizacije turisti pokazuju najveće zanimanje za planinarenje, pješačenje i biciklizam, te zaštićena područja i nacionalne parkove i to je sve ono što ide u prilog Žabjaku”, rekla je Šarović.

Komentirajte prvi

New Report

Close