Kineska kompanija Xingyu počela probnu proizvodnju u Nišu

Autor: Poslovni dnevnik , 10. lipanj 2021. u 11:35
Foto: Pixabay

Tvornica Xingyu u Nišu završena je i u nju stižu strojevi za izradu automobilskih farova.

Kineska kompanija Changzhou Xingyu Automotive Lighting Systems počela je u novoj tvornici u Nišu probnu proizvodnju automobilske rasvjete. Riječ je o jednoj od vodećih svjetskih kompanija u tom sektoru koja radi za najveće automobilske proizvođače.

Tvornica Xingyu u Nišu završena je i u nju stižu strojevi za izradu automobilskih farova. Tijekom probne proizvodnje izrađuju se svjetla za kineska vozila, objašnjavaju kineski stručnjaci. Od listopada će se proizvoditi isključivo stražnja svjetla za Mercedes i BMW, javlja RTS.

“Srbija je za Kinu glavni strateški partner za jugoistočnu Europu, a Niš je jedan od glavnih industrijskih i IT centara i zato smo došli baš ovdje”, kažu iz kineske tvornice koja će zaposliti oko 1000 radnika.

Xingyu će zbog pogodnosti poslovati i u sklopu Slobodne zone Vranje.

“To za njih znači da su oslobođeni svih davanja na uvoz robe, na energente koje će koristiti, na sve repromaterijale koji ulaze u tvornicu”, rekao je Branislav Stojković, direktor Slobodne zone Vranje.

Tvornica u Nišu izgrađena je u industrijskoj zoni, na oko šesnaest i pol hektara.

U izgradnju te tvornice uloženo je oko 60 milijuna eura, a Niš će za kinesku kompaniju biti logistički centar za cijelu Europu, za sve vrste automobilske rasvjete. U kineskoj tvornici kažu da će oko 80% kooperanata biti iz Srbije, ali da će u Niš doći i nekoliko njihovih inozemnih dobavljača.

Komentirajte prvi

New Report

Close