Kineska kompanija krajem mjeseca počinje graditi autocestu u Republici Srpskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2022. u 07:00
Prometnica će biti dugačka 33 kilometra, imat će tri petlje, a vrijednost radova iznosi 391 milijun eura/K. Š. Fabac/PIXSELL

Autoceste Vukosavlje-Brčko dugačka je 33 kilometra, ima tri petlje, a vrijednost radova iznosi 765 milijuna KM (oko 391 mil. eura).

U Banjoj Luci jučer je potpisan ugovor o financiranju, projektiranju i izgradnji dionice autoceste Vukosavlje-Brčko.

Ugovor su s predstavnicima Kineske državne korporacije za građevinsko inženjerstvo (China State Construction Engineering Corporation Limited) potpisali predstavnici Ministarstva prometa i veza i Autoputeva RS.

Potpisivanju su bili nazočni Radovan Višković, predsjednik vlade RS i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Višković je najavio da će 31. kolovoza početi službena izgradnja dionice autoceste Vukosavlje-Brčko, dugačke 33 kilometra, s tri petlje, a vrijednost radova iznosi 765 milijuna KM (oko 391 mil. eura).

Višković je istaknuo da je prioritet u Prostornom planu RS nastavak izgradnje autoceste od Doboja prema Rači i da od europskih financijskih institucija za cestovnu infrastrukturu nije bilo zanimanja za financiranje izgradnje dionice autoceste Vukosavlje-Brčko.

Dodik je rekao kako očekuje da će ova dionica autoceste biti izgrađena prije roka i da to pokazuje sposobnost RS da može pregovarati i izvoditi zahtjevne infrastrukturne projekte.

Dodao je da što prije treba razgovarati s tom kineskom kompanijom da se u formi koncesije riješi izgradnja dionice autoceste Doboj-Vukosavlje, što je dio autoceste Banja Luka-Bijeljina-Beograd.

“Most na Savi kod Rače završava se. Počeli su radovi na dionici autoceste od Rače do Bijeljine”, istaknuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, dogovara se izgradnja autoceste Vukosavlje-Lončari, a s kineskom kompanijom pregovara se i o izgradnji dijela autoceste od Vršana do petlje u Bijeljini. Cilj je RS da se u sljedećih četiri do pet godina završi cijela dionica autoceste od Doboja-Bijeljine do Rače.

RS želi i izgradnju autoceste ili brze ceste Bijeljina-Zvornik, te prema Sokocu-Palama gdje bi se trebali spojiti s trasom koja ide od Višegrada do Istočnog Sarajeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close