KfW banka bespovratno daje 20 milijuna eura ESM-u: Nova radna mjesta, razvoj zajednice, jačanje infrastrukture…

Autor: Poslovni dnevnik , 20. ožujak 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Treća faza revitalizacije šest hidroelektrana uključuje zamjenu dotrajale opreme kako bi se smanjili zastoji zbog neplanskog održavanja, povećala pouzdanost i stabilnost sustava te zaštitio okoliš.

Elektrane Sjeverne Makedonije (ESM) i njemačka KfW banka potpisale su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava vrijedan 20 milijuna eura za izgradnju druge faze vjetroparka “Bogdanci” i treće faze revitalizacije šest velikih hidroelektrana Vrutok, Vrben, Raven, Tikveš, Špilje i Globočica.

Izgradnjom druge faze vjetroparka “Bogdanci” projekt će biti u potpunosti završen s ukupnom instaliranom snagom od 50 megavata. Projekt uključuje i izgradnju pristupnih cesta, kao i 20 kilovoltne mreže.

Treća faza revitalizacije šest hidroelektrana uključuje zamjenu dotrajale opreme kako bi se smanjili zastoji zbog neplanskog održavanja, povećala pouzdanost i stabilnost sustava te zaštitio okoliš.

“Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava predstavlja još jedno priznanje uspješne politike Vlade u području dekarbonizacije energetskog sektora, kao i ESM-ove obveze da izgradi održivi energetski sektor koji posjeduje kapacitete za suočavanje s izazovima globalnih gospodarskih tokova “, rekao je nakon potpisivanja Vasko Stefanov, glavni direktor ESM-a.

Stefanov je naglasio da je vjetropark Bogdanci u 10 godina rada proizveo više od 1000 GWh električne energije, premašivši plan proizvodnje zacrtan u projektu i studijama za realizaciju projekta.

“Realizacija druge etape doprinijet će otvaranju novih radnih mjesta, razvoju lokalne zajednice i naporima za jačanje energetske infrastrukture”, rekao je Stefanov.

Holger Schroeder iz Glavne uprave Europske unije za pregovore o proširenju rekao je da je energetska kriza pokazala važnost ulaganja u obnovljive izvore energije, istaknuvši da je Makedonija lider u području energetske tranzicije na Zapadnom Balkanu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close