Katastrofa tekstilne industrije u Republici Srpskoj, val otpuštanja tek je počeo

Autor: Poslovni dnevnik , 12. ožujak 2024. u 22:00
U sektoru tekstila, kože i obuće u RS-u radi 13.500 radnika u 160 poduzeća/Shutterstock

Sektor je uglavnom izvozno orijentiran, a budući da se proizvodnja većinom bazira na outsourcingu, domaće tvrtke ovisne su o izazovima koji pogađaju strana tržišta.

Tekstil u Republici Srpskoj već neko vrijeme ide nizbrdo, nagomilani problemi iz dana u dan postaju sve složeniji, što je neke poslodavce već natjeralo na gašenje pogona i otpuštanje radnika, a upućeni upozoravaju da je trend smanjenja broja zaposlenih tek počeo.

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj uglavnom je izvozno orijentirana, a budući da se proizvodnja većinom bazira na outsourcingu, domaće tvrtke su u velikoj mjeri ovisne o trendovima i izazovima koji pogađaju strana tržišta.

Manja potražnja
Iako gospodarstvenici iz RS već neko vrijeme upozoravaju da su negativni ekonomski pokazatelji i svjetska kriza doveli do smanjenja potražnje i narudžbi, tek početkom godine, kada je poduzeće ‘Mila-Tekstil’ donijelo odluku o likvidaciji, postalo je jasno da su problemi u industriji vrlo ozbiljni. Aleksandra Mihajlović Bijelić, tajnica Udruženja tekstila, kože i obuće pri Privrednoj komori RS, kaže da još nema službenih podataka o broju radnika koji su ostali bez posla od početka godine.

“Očekujem da ćemo do kraja prvog kvartala imati službene podatke o tome. U tvrtkama s poteškoćama broj zaposlenih smanjen je u prosjeku za deset posto od ukupnog broja zaposlenih. No, situacija se komplicira i očekujemo da će se trend smanjenja broja zaposlenih nastaviti”, kazala je Mihajlović Bijelić i dodala da u sektoru tekstila, kože i obuće u RS-u radi 13.500 radnika u 160 poduzeća.

Sve skuplje sirovine

Cijene sirovina stalno rastu, zbog čega tvrtke koje su izgradile vlastiti brend imaju velike poteškoće s plasmanom robe.

Mihajlović Bijelić je za ‘Glas Srpske’ rekla da su velike zalihe gotovih proizvoda u velikim trgovačkim lancima u zemljama EU i pad potražnje značajno utjecali na pad broja narudžbi, što je dovelo do smanjenja obima proizvodnje u pojedinim kompanijama. S druge strane, kaže, cijene sirovina stalno rastu, zbog čega tvrtke koje su izgradile vlastiti brend imaju velike poteškoće s plasmanom robe.

“Povećanje najniže plaće u RS-u za 28 posto dodatno je opteretilo probleme tekstilne industrije i proizvodnje obuće. Problem je što ne postoji mogućnost poskupljenja rada jer su mnoge tvrtke sklopile ugovore s inozemnim partnerima prije donošenja odluke o najnižoj plaći. Naše gospodarstvo time gubi konkurentnost”, upozorila je Mihajlović Bijelić i dodala kako je cilj svih tvrtki zadržati obujam poslovanja, ali i broj zaposlenih.

Potvrđuje to vlasnica “Sana Linea” iz Kostajnice Bosiljka Dejanović, koja je izjavila da unatoč teškim uvjetima rada za sada ne planiraju otpuštati radnike, a zaposlit će ih 140.

Ugovorene cijene
“Posla u našim pogonima ne nedostaje, ali imamo problem što smo prošle godine s partnerima dogovorili sve prodajne cijene ne računajući na toliki porast minimalne plaće. Što smo ugovorili, ugovorili smo, povećanja nema. Dobra stvar je što najveći dio posla nosi naš brend, odnosno kolekcija, jedino što pada prodaja na tržištima na kojima poslujemo – rekla je Dejanović.

Aleksandra Mihajlović Bijelić kaže da je jedan od gorućih problema u industriji tekstila, kože i obuće izrazito visok udio bolovanja.

“Oko 20 posto radnika svakodnevno iz raznih razloga izostaje s posla, što je zabrinjavajuće, posebno kada se u obzir uzme velika zlouporaba u ostvarivanju prava na bolovanje. S obzirom da je dominantno učešće žena u strukturi zaposlenih, potrebno je sustavno pristupiti problemu”, rekla je. 

Komentirajte prvi

New Report

Close