Kasni im berba jagoda, urod će biti manji za 30%

Autor: Poslovni dnevnik , 28. travanj 2021. u 13:08
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Proizvodnja jagoda ovih dana suočena je s dva velika problema. Prvi je što berba kasni, dok je drugi problem radna snaga.

Nestabilno vrijeme, smjena sunčanih i kišnih dana te razlike u temperaturi utjecali su da ove godine kasni berba jagoda, kažu proizvođači tog voća u Republici Srpskoj.

Takve vremenske prilike usporile su rast biljaka te će sezona branja jagoda, koja obično kreće početkom svibnja, kasniti oko dva tjedna.

“Iako su se jagode u ovom razdoblju ranijih godina nalazile u fazi sazrijevanja, sada su tek u fazi cvjetanja, tako da će prvi urod kasniti”, rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

“Proizvođači mogu očekivati manje prinose za 20 do 30 posto nego ranijih godina. Jedina dobra stvar je što su bile niske temperature, pa nema bolesti i kukaca, što će pojeftiniti proizvodnju”, objasnio je Dojčinović. Prema njegovim riječima, jagode koje se sada nalaze na tržištu uglavnom su iz plasteničke proizvodnje.

“Proizvodnja jagoda ovih dana suočena je s dva velika problema. Prvi je što berba kasni, dok je drugi problem radna snaga”, rekao je Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedora.

Dodao je da proizvođači uporno traže berače jagoda za ovu sezonu, ali zasad ih nema u potrebanom broju.

Komentirajte prvi

New Report

Close