Kasne radovi na preuređenju nekoć najvećeg brodogradilišta na južnom Jadranu

Autor: Poslovni dnevnik , 23. studeni 2021. u 08:00
Crnogorska država još nije sanirala tlo/PD

Bijela je osnovana 1927. godine i bila je najveće brodogradilište za remont brodova na južnom Jadranu.

Adriatic 42 novi je naziv bivšeg brodogradilišta u Bijeloj, koje će biti potpuno preuređeno u suvremeni pogon za remont i održavanje superjahti i postati lokacija prepoznata po najvišim standardima kvalitete i usluga, najavljeno je iz menadžmenta kompanije.

Rado Antolović, predsjednik Upravnog odbora Adriatica 42, rekao je da je cilj koncesionara, odnosno konzorcija kojeg čine Adriatic Marinas, Porto Montenegro i DryDocks World Dubai, da Bijelu pretvore u najbolju lokaciju za remont i održavanje superjahti, po kojoj će Crna Gora biti prepoznata, prenosi agencija Mina.

“Projekt je u fazi planiranja tijekom koje završavamo sve istražne analize i procjene. Budući da projekt obuhvaća kombinaciju izgradnje i projektiranja nove infrastrukture, kao i sanaciju i nadogradnju postojeće, završavamo studije kako bi osigurali da je naš razvoj održiv i ekološki”, rekao je Antolović.

Crnogorska vlada je davanjem koncesije na 30 godina krajem 2018. preuzela obvezu sanacije tla u bivšem brodogradilištu, koja još nije završena.

“Uvjereni smo da ćemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme kada počne izgradnja prve faze našeg projekta”, dodao je Antolović. Koncesionari u prve tri godine trebaju uložiti oko 20 milijuna eura. Bijela je osnovana 1927. godine i bila je najveće brodogradilište za remont brodova na južnom Jadranu.

Prema Antolovićevim riječima, zbog toga je u nazivu nove kompanije Adriatic, kako bi se sačuvala bogata povijest tog mjesta, dok broj 42 označava geografsku širinu na kojoj se nalazi brodogradilište. Antolović poručuje i da će posebna pažnja biti posvećena zaštiti okoliša.

“Posvećeni smo smanjenju štetnih emisija. To ćemo raditi kroz pametno korištenje alternativnih izvora energije, dok će nova i suvremenija oprema omogućiti energetski učinkovit način poslovanja”, objasnio je Antolović.

Komentirajte prvi

New Report

Close