Kanton Sarajevo plaća predstavljanje BiH na EXPO-u

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2021. u 22:00
Iz vlade KS-a kažu da ne preuzimaju ulogu države Bosne i Hercegovine/Reuters

Bosna i Hercegovina kao država ne sudjeluje na toj prestižnoj manifestaciji jer nije postignut dogovor o plaćanju troškova.

Adnan Delić, ministar gospodarstva Kantona Sarajevo (KS), najavio je da će taj kanton do kraja ovog ili početkom sljedećeg tjedna potpisati ugovor s organizatorima svjetske izložbe gospodarstva EXPO u Dubaiju. Bosna i Hercegovina kao država ne sudjeluje na toj prestižnoj manifestaciji jer nije postignut dogovor o plaćanju troškova.

“Od organizatora EXPO-a dobili smo prijedlog ugovora i vlada KS-a će steći mogućnost upravljanja paviljonom i pripremanjem sadržaja koji će se u njemu izlagati”, rekao je Delić.

Vlada KS-a donijela je odluku o osnivanju Organizacijskog odbora EXPO 2020 Dubai kojeg će činiti predstavnici svih relevantnih institucija sa svih razina vlasti u BiH. Delić je objasnio da je paviljon Bosne i Hercegovine otvoren i da ga se može posjetiti.

Ministar je istaknuo i da vlada KS-s ne preuzima ulogu države, niti institucija s razine države, kako se to ponegdje tumači.

“Prepoznali smo važnost ove prilike i želimo je iskoristiti, ne ulazeći u nadležnosti države. Mi samo pokrivamo financijski okvir i to nije sporno. Organizator EXPO-a ima pravo pozvati koga god želi, mi smo dobili taj poziv i prihvatili ga”, dodao je Delić.

“Došli smo do okvirne brojke od oko 4,2 milijuna KM (oko 2,1 milijun eura) za naš nastup na EXPO-u”, istaknuo je Davor Čičić, ministar financija KS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close