Kanadski uzgajivač konoplje uz Obod ulazi i u Galeniku

Autor: Poslovni dnevnik , 15. lipanj 2020. u 22:00
Eviana Health Corporation tvrtka je registrirana ju Kanadi, ali konoplju proizvodi samo u Srbiji/GettyImages

Crnogorska Galenika je u stečaju od 8. srpnja 2019. na zahtjev Porezne uprave zbog duga od oko 2,6 milijuna eura.

Stečajna uprava kompanije Galenika Crna Gora, koju vodi Veselin Perišić, objavila je prodaju dijela imovine po ukupnoj početnoj cijeni nešto nižoj od 900.000 eura, a javno otvaranje ponuda zakazano je za 17. srpanj, pišu Vijesti.

Od nekretnina koje se prodaju najzanimljivija je bivša tvornice lijekova u Zagaraču u Općini Danilovgrad, površine 958 četvornih metara, plus oko 3600 kvadrata zemljišta, koju je stečajni upravitelj prije dva mjeseca dao u zakup konzorciju koji je pobijedio na natječaju za zakup bivšeg Oboda u Cetinju. Konzorcij kojeg čine kanadska kompanija Eviana Health Corporation i crnogorske tvrtke Montenegro Bio Science i Ramel u Crnoj Gori bavit će uzgojem konoplje i ekstrakcijom ljekovitog ulja iz konopljinog cvijeta.

Plantaža u Dobanovcima
Konoplja za medicinske potrebe trebala bi se prerađivati u Zagaraču, jer su kompanije iz konzorcija potencijalni ulagač i u Galeniku u stečaju. Galenika je završila u stečaju 8. srpnja 2019. na zahtjev Porezne uprave zbog duga od oko 2,6 milijuna eura. Vjerovnici su prijavili da im Galenika ukupno duguje oko 9 milijuna eura.

Ugovor o zakupu nekretnina Oboda, bivšeg regionalnog diva u proizvodnji bijele tehnike, na 30 godina stupio je na snagu u travnju, a ulagači će uložiti 10 milijuna eura i zaposliti 100 radnika. Eviana Health Corporation kanadska je kompanija, ali se prema službenim podacima proizvodnjom i preradom konoplje bavi samo u Srbiji.

10

milijuna eura treba uložiti kanadski konzorcij u posao u pogonima Oboda, bivšeg regionalnog diva u proizvodnji bijele tehnike

Izlistana je na kanadskoj burzi, objašnjavaju Vijesti. Direktor kompanije je Beograđanin Avram Adižes, dok je direktorica marketinga njegova supruga Ljiljana Vujotić koja je i načelnica dječje neurokirurgije u Kliničkom centru Srbije. Adižes je 1998. bio pod istragom tužiteljstva Srbije kao član skupine koju su sumnjičili da je preko spornih natječaja oštetila državni fond zdravstva za 10 milijuna dolara.

Optužnica nikada nije podignuta, a Adižis, koji je bio u bijegu, vratio se u Srbiju i tvrdio da je afera nastala zbog političkih igara Mire Marković. Eviana je u Srbiji 2018. godine imala ukupan prihod od 33.000 eura, dok je neto gubitak iznosio 135.000 eura. Eviana u Srbiji ima i tvrtku Intiva plus, na koju se i vodi plantaža konoplje u Dobanovcima. Prema financijskom izvještaju ta tvrtka je prošle godine imala gubitak od 330.000 eura.

Povezani s Đukanovićem
Drugi član crnogorskog konzorcija, tvrtka Montenegro Bio Science, osnovana je u studenome 2016. godine za proizvodnju eteričnih ulja i do sada, prema financijskim izvješćima, nije imala prihoda.

Njena obrtna sredstva iznose ukupno četiri eura, dok je gubitak 2177 eura. Osnivač je tvrtka A+Crowd, takođe osnovana 2016., bez prihoda, s ukupnim gubitkom od 2069 eura i s obrtnim sredstvima od jednog eura. Vlasnik i direktor A+Crowda je Nikola Perović, koji je direktor i tvrtke Montenegro Bio Science. Treći član konzorcija je nikšićki Ramel, građevinska tvrtka specijalizirana za električne instalacije.

Tvrtka je lani imala prihod od 14 milijuna eura i dobit od 500.000 eura. Njen vlasnik je Marinko Radulović, a Ramel je često bio poslovni partner tvrtke BB Solar Blaža Đukanovića, sina predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. BB Solar je 2018. svoje poslovne prostore založio za kredit od 360.000 eura kod Prve banke čiji je korisnik bio Ramel.

Komentirajte prvi

New Report

Close