Kamioni krenuli na Kosovo, a Beograd optužuje Prištinu za novu blokadu

Autor: Poslovni dnevnik , 05. travanj 2020. u 22:00
Prošlog tjedna iz Srbije na Kosovo ušlo je nekoliko desetaka kamiona/Ivica Galović/PIXSELL

Marko Đurić, direktor Ureda za Kosovo u vladi Srbije, odluku Prištine smatra novom blokadom, navodeći da se od Srbije traži da prizna Kosovo .

Nakon što je Kosovo 1. travnja ukinulo pristojbe na robu iz BiH, bez ikakvih recipročnih mjera za razliku od Srbije, prvi kamioni bi trebali krenuti na to tržište. Poduzetnici su već uspostavili kontakte i dogovoren je nastavak suradnje s kosovskim partnerima. Tu informaciju za BiznisInfo potvrdio je Adin Fakić, direktor sarajevske mljekare Milkos.

“Mi radimo sve što je u našoj moći da osiguramo tržište za naše proizvode, da ne bismo prekidali lanac proizvodnje u kojem je oko 1000 primarnih poljoprivrednih proizvođača koji nam isporučuju mlijeko i naših oko 500 radnika” rekao je Fakić. Prema njegovim riječima, ako ne bude ograničavanja izvoza, onda neće biti problem raditi.

Traže širi asortiman

“Mi smo prizvodili cijelu liniju: mlijeko, fermentirane proizvode koji uključuju jogute, vrhnje, kreme za kuhanje i to ćemo sada nastaviti izvoziti. Naš partner na Kosovu je vrlo zainteresiran za razvoj i proširenje asortimana i neke proizvode smo, prije prekida suradnje, i uveli na njihovo traženje”, objasnio je Fakić.

BiznisInfo navodi da je BiH na Kosovo izvozila proizvode vrijedne oko 160 milijuna KM (oko 81 mil. eura), ali da je izvoz obustavljen nakon uvođenja 100-postotnih pristojbi na robu iz BiH i Srbije .

81

milijun eura vrijedio je godišnji izvoz BiH na Kosovo, prije uvođenja pristojbi

Međurim, u Srbiji, kako je i očekivano, ima više problema s ponovnom uspostavom izvoza na Kosovo. U dokumentaciji za robu koja dolazi iz Srbije Kosovo se mora oslovljavati kao Republika Kosovo. To je predviđeno odlukom vlade Kosova o uvođenju recipročnih mjera Srbiji, čime je ukinuta pristojba od 100 posto. Prošlog tjedna iz Srbije na Kosovo ušlo je nekoliko desetaka kamiona, uglavnom s brašnom i žitaricama, a jedan je vraćen.

Neće ‘neadekvatne natpise’

Ibrahim Xhaka, v.d. direktora Carine Kosova, izjavio je za Radio Slobodna Europa da se neće dopustiti ulazak proizvoda iz Srbije s “neadekvatnim natpisima” i dodao da sva roba iz Srbije koja uđe na Kosovo mora imati dokumentaciju u skladu s Ustavom Kosova. Beograd, međutim, smatra da je uvedena nova blokada.

Marko Đurić, direktor Ureda za Kosovo u vladi Srbije, odluku Prištine smatra novom blokadom, navodeći da se od Srbije praktički traži da prizna Kosovo i da na svojim dokumentima piše Republika Kosovo.

“Kamioni sa žitom za sve stanovnike na Kosovu čekaju na prijelazima jer Priština zahtijeva da Beograd prizna neovisnost Kosova. Traže da naše institucije na svim certifikatima i dokumentima, umjesto procedura predviđenih sporazumima s EU, pišu Republika Kosovo i da se Srbija i formalno-pravno prema Kosovu počne odnositi kao prema drugoj državi, inače žito neće proći”, navodi se u njegovom priopćenju.

Premijer Kosova Albin Kurti, rekao je da je zamjena pristojbi mjerom reciprociteta bilo izborno obećanje njegove stranke, dio koalicijskog sporazuma s Demokratskim savezom Kosova i dio vladinog programa. “Reciprocitet, zbog jednakosti”, dodao je Kurti u objavi na Twitteru.

Komentirajte prvi

New Report

Close