Stiže još niža cijena roaminga između EU i regije

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2022. u 09:54
Foto: Pixabay

Nakon ukidanja roaminga na zapadnom Balkanu broja korisnika usluga u regiji veći je 100 posto.

Mobilni operateri iz Europske unije (EU) i zapadnog Balkana, kao i predstavnici Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) i Europske komisije (EK), razgovarali su jučer u sklopu Mape puta o smanjivanju cijena roaminga između EU i zemalja regije na sastanku koji je organizirala Europska komisija, izvijestio je portal indikator. ba.

Sudionicima sastanka su se obratili europski komesar za politiku susjedstva i proširenje Olivér Várhelyi, europski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton i generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu, te je zaključeno da će nastaviti s radom na koracima koji uskoro trebaju dovesti do početka smanjivanja cijena usluga prijenosa podataka u roamingu između EU i zapadnog Balkana. Krajnji cilj je smanjenje cijena roaminga na približno istu razinu kao i na nacionalnom nivou do 2027. godine.

“U Vijeću za regionalnu suradnju, Europska komisija, vlade sa zapadnog Balkana, mobilni operateri i regulatorne agencije zajedno smo prošli dug proces smanjivanja cijena roaminga na Zapadnom Balkanu i nakon ukidanja roaminga u regiji koji je stupio na snagu 1. srpnja 2021. godine, vidimo konkretne rezultate. Usprkos mjerama ograničenja putovanja, primijetili smo značajno povećanje svih pokazatelja korištenja roaminga zahvaljujući režimu “roaming kao kod kuće” i to u domeni odlaznih, odnosno dolaznih poziva, tekstualnih poruka i prijenosa podataka. Ako usporedimo prvu i drugu polovinu 2021. godine, odnosno period prije i nakon ukidanja roaminga na zapadnom Balkanu, primjećujemo povećanje broja korisnika usluga roaminga u regiji od sto posto, kao i povećanje prometa podataka u roaminga za do 460 posto”, izjavila je M. Bregu.

Korisnici roaminga sa zapadnog Balkana napravili su ukupno 143 milijuna minuta odlaznih poziva u 2021. godini što je dvostruko više nego li 2019.

“Prošle godine smo, opet zajedno, počeli intenzivno raditi s Europskom komisijom i mobilnim operaterima na smanjivanju cijena roaminga između EU i zapadnog Balkana u okviru otvorenog, transparentnog, inkluzivnog procesa konzultacija kojim su obuhvaćeni svi akteri, i nadam se da ćemo prva umanjenja cijena rominga vidjeti već na ljeto 2023.”, naglasila je M. Bregu.

Kroz niz ambicioznih reformi u politikama u svim ekonomijama zapadnog Balkana sa smanjivanjem cijena rominga između Europske unije i regiije kroz samoreguliranje i komercijalne ugovore operatera, cilj procesa su direktne koristi za građane regije i EU, ali i poboljšanje poslovnog okruženja na zapadnom Balkanu.

“Točno je da je smanjivanje cijena roaminga između Europske unije i zapadnog Balkana složenije od ukidanja roaminga u regiji, ali naše vlade završavaju svoj dio posla u ovom procesu i šalju jasnu poruku o značaju koji pridaju poboljšanju poslovnog okruženja”, zaključila je M. Bregu.

Komentirajte prvi

New Report

Close