Još jedna teška godina za hercegovačke vinare

Autor: Poslovni dnevnik , 31. svibanj 2021. u 22:00
Podrumi su puni/SHUTTERSTOCK

Ugostiteljski objekti i trgovački lanci su zbog pandemije koronavirusa najvećim dijelom imali zatvorena vrata za domaća vina.

Posljedice pandemije koronavirusa na sektor vinarstva u BiH prenijele su se iz prošle u ovu godinu.

Polovična prodaja prošlogodišnjih zaliha i simbolične količine koje su uspjeli plasirati za pet ovogodišnjih mjeseci hercegovačkim vinarima ne obećavaju ništa dobro. Mnogi već sada strahuju da novi urod grožđa neće moći preraditi.

“Sve je puno, nema prodaje kao što je bilo i nemamo prostora u podrumima”, kaže Mladen Anđušić, vinar i vinogradar, javlja RTRS.

Ugostiteljski objekti i trgovački lanci su zbog pandemije koronavirusa najvećim dijelom imali zatvorena vrata za domaća vina. Anđušić kaže da će zato morati kupiti nove tankove i zatražiti kreditnu pomoć.

“Ova godina je neizvjesna jer očekujemo priljev stranih vina na naše tržište. Ne znam što će se dogoditi s vinskim sektorom ove godine”, ističe vinar Stevo Bojanić iz naselja Pridvorci pokraj Trebinja.

Najveći dio prodanog vina završio je kod domaćih kupaca, a u izvozu ga je bilo u ograničenim količinama.

Dragan Anđelić, predsjednik udruženja vinara i vinogradara Vinos iz Trebinja, nada se da će se ove godine, završiti Zakon o vinu koji se još priprema.

On ističe da su sve susjedne zemlje odavno zaštitile svoj sektor vinogradarstva i vinarstva. “Zakon je preduvjet bez kojeg nema perspektive”, dodaje Anđelić.

Komentirajte prvi

New Report

Close