Je li plan dokapitalizacija ili privatizacija Hidroelektrana na Trebišnjici?

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2022. u 22:00
Treće tromjesečje prošle godine Hidroelektrane na Trebišnjici završile su s dobiti od 2,2 milijuna eura/Pixabay

Srbija je, tvrdi se, zainteresirana za kupovinu nove emisije dionica HET-a na Banjalučkoj burzi čime bi preuzela kontrolu nad jednim od najprofitabilnijih dijelova Elektroprivrede Republike Srpske.

Dokapitalizacija Hidroelektrana na Trebišnjici (HET), koja se planira prodajom dionica na Banjalučkoj burzi, znači privatizaciju te kompanije.

Prema nepotvrđenim informacijama Srbija je zainteresirana za kupovinu dionica čime bi preuzela kontrolu nad jednim od najprofitabilnijih dijelova Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), piše portal Capital.ba.

Skupština dioničara 21. siječnja
Portal je objavio da se HET planira dokapitalizirati izdanjem dionica u vrijednosti od čak 435 milijuna maraka (oko 222 mil. eura), što je za 50 milijuna KM više od trenutačne vrijednosti dioničkog kapitala kompanije.

Financijski i stručnjaci za tržište kapitala slažu se da ta prodaja dionica znači privatizaciju HET-a.

“Izdaje se više dionica nego što HET ima. Ako netko kupi sve, ima većinski paket, što znači privatizaciju bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske. Nigdje nema ograničenja da netko ne može steći više od 10 posto dionica, što znači da jedna osoba može kupiti cijelo izdanje”, tvrde stručnjaci za tržište kapitala.

22

milijuna eura vrijedno je novo izdanje dionica

Dodaju da se dosad prilikom prodaje državnog kapitala tražila potvrda o izmirenim obvezama, a sada se to ne traži i bilo koji porezni dužnik može kupiti dionice.

Usto, nije utvrđeno tko je oslobođen od preuzimanja ako stekne više od 30 posto kapitala HET-a.

“Onaj tko stekne taj dio dionica mora po zakonu ići u preuzimanje, ali on se toga oslobađa. To je privatizacija na mala vrata, postoji interes Srbije da kupi dionice za 50 milijuna eura i stekne kontrolu nad kompanijom”, navode sugovornici portala.

Prodajna cijena dionica za dioničare koji koriste pravo prvokupa iznosi 0,29 KM (0,15 eura) po dionici. Cijena za preostale dionice formirat će se na burzi.

Osim Odluke o izdanju dionica javnom ponudom, koja je stavljena na dnevni red sjednice Skupštine dioničara HET-a od 21. siječnja, predložena je i Odluka o oslobađanju od obveze objavljivanja ponude za preuzimanje investitora – kupaca dionica.

‘Maliciozne insinuacije’
HET je treće tromjesečje prošle godine završio s dobiti od 4,4 milijuna KM (oko 2,2 mil. eura), a sredinom godine imao je neraspoređenu dobit od 35,2 milijuna KM (oko 16,6 mil. eura). Ukupan kapital tada je iznosio 907,9 milijuna KM (oko 464 mil. eura).

Kada se ranije spominjala privatizacija Elektroprivrede RS predstavnici vlasti tvrdili su da se to neće dogoditi i da nije u planu.

Također, kompanija Hidroelektrane na Trebišnjici odbacila je, kako navode, “maliciozne insinuacije u pojedinim medijima” o privatizaciji, navodeći da je odluka o dokapitalizaciji donesena da bi se omogućilo povećanje osnovnog kapitala HE Dabar.

“Hidroelektrane na Trebišnjici od 2015. vlastitim sredstvima grade HE Dabar, u što je uloženo više od 122 milijuna KM”, navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close