Janšina vlada osigurala 2 mlrd. eura za pomoć ekonomiji i građanima

Autor: Poslovni dnevnik , 24. ožujak 2020. u 21:59
Premijer Janez Janša kaže da ima dovoljno novca za ublažavanje posljedica koronavirusa/REUTERS

Radnici koji u vrijeme epidemije ne mogu na posao imat će jednak status i prava kao i oni koji su ostali bez posla i primaju nadoknadu.

Slovenska vlada predstavila je u utorak prijedlog opsežnog zakonskog paketa za ublaživanje posljedica krize zbog pandemije koronavirusa, a premijer Janez Janša rekao je da je za tu svrhu osigurano dovoljno sredstava.

Janša nije naveo koliko, no izvori bliski vladi navode da je riječ o iznosu od preko dvije milijarde eura. “Paket za ublaživanje posljedica” epidemije, s nizom mjera, trebao bi kroz financijske poticaje i državnu pomoć građanima i ekonomiji pomoći  prebroditi posljedice prvih nekoliko mjeseci trajanja krize.

Između ostalog, država će iduća dva mjeseca subvencionirati poslodavcima plaće za radnike “na čekanju” zbog zastoja u proizvodnji, te umjesto poslodavaca uplaćivati za te radnike doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, a isto tako i nadoknade za vrijeme bolovanja.

Za zdravstvo, civilnu zaštitu i druge ključne službe i servise, Janšina vlada predložila je da zbog radnog opterećenja mogu dobivati dodatke na plaću, u iznosima od 10 do 200 posto u odnosu na osnovicu.

Radnici koji u vrijeme epidemije ne mogu na posao imat će jednak status i prava kao i oni koji su ostali bez posla i primaju nadoknadu.

Mikro tvrtke s jednim ili dvoje zaposlenih imat će pravo dobiti od države mjesečni dohodak u visini 70 posto minimalne plaće, a doprinose za njih će također plaćati država i neće morati uplaćivati mjesečnu akontaciju za porez na dohodak.

Vlada je predložila i tzv. “jamstvenu shemu”, tako da će otkupljivati potraživanja koje banke imaju prema tvrtkama, a zamrznut će se i plaćanje poreza na dohodak.

Janšina vlada, osim smanjivanju plaća svim dužnosnicima, za 30, predlaže da se za 30 posto smanje i plaće u nadzornim odborima tvrtki s državnim udjelom.

Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) prognozira da se, ako sadašnje okolnosti potraju dva mjeseca, očekuje pad BDP-a moguće i veći od pet posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close