Jaja iz BiH nakon višemjesečne pauze opet na tržištu EU

Autor: Poslovni dnevnik , 23. veljača 2023. u 22:00
U BiH samo jedan proizvođač ima dozvolu za izvoz jaja na tržište EU/D. Špehar/PIXSELL

S dolaskom proljeća intenzivirat će se radovi, pa bi i jaja mogla pojeftiniti.

Nakon višemjesečne obustave izvoza jaja iz BiH, prvi šleper krenuo je prema Hrvatskoj, a izvoznik očekuje da će se s dolaskom proljeća intenzivirati radovi, najavljujući mogući pad cijena ove namirnice na domaćem tržištu.

Direktor Agreksa iz Donjeg Žabara, jedine bh. tvrtke koja ima dozvolu za izvoz jaja, Predrag Miličić podsjetio je da u proteklih šest mjeseci nije bilo izvoza jaja ni u zemlje okruženja ni na tržište Europske unije jer proizvođači su dali prioritet u opskrbi potrošača u Srpskoj i Federaciji BiH.

Manjak proizvodnje
Miličić je za Glas rekao da je takva odluka neizbježna kako ne bi došlo do nestašice jaja na domaćem tržištu.

Ova vrsta proizvodnje prošla je kroz izuzetno teško razdoblje koje je počelo 2020. godine s pojavom korona virusa. Pratila su nas enormna poskupljenja svih proizvodnih inputa, što finalna cijena jaja nije mogla pratiti.

Zbog svega toga ugašen je ozbiljan broj domaćih farmi, tako da je potražnja premašila ponudu – pojasnio je Miličić. Dodao je da je u međuvremenu došlo do normalizacije proizvodnje te stabilizacije troškova i cijene jaja, što je omogućilo ponovni početak izvoza.

Zabilježen je i pad potražnje na domaćem tržištu, što je i logično za ovo razdoblje godine, pa smo prošli tjedan ponovno krenuli s izvozom. Prvi kamion je otišao u neku od tvornica u Hrvatskoj, a nadamo se da će se radovi intenzivirati tijekom ljetnih mjeseci, kada počinje turistička sezona na primorju, pa očekujemo prodaju robe u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i zainteresirane kupce. Javljaju se i iz Mađarske, Češke i Italije – rekao je Miličić.

On je naveo da je Agreks, kao vodeća kompanija u peradarstvu u Srpskoj i BiH, krajem prošle godine povećao proizvodne kapacitete za dodatnih 30.000 koka nesilica, što je uticalo i na stvaranje uslova za izvoz.

Uzgoj peradi
Miličić navodi da su otvorili novu farmu u Šamcu, a radi se o uzgoju peradi koja nije u tradicionalnim kavezima, već se slobodno kreće po objektu, a tako proizvedena jaja već se mogu naći na policama tržnica.

To je prvo takvo jaje na bh. tržištu i identično je domaćem. Ubrzano radimo i na otvaranju još jedne takve farme, gdje bismo već u svibnju trebali preseliti između 27.000 i 30.000 kokoši. Plan je svakih pet mjeseci staviti u pogon jednu takvu novu farmu, do ukupnog kapaciteta pet objekata i 150.000 grla – rekao je Miličić.

Komentirajte prvi

New Report

Close