Jack Ma upravljat će najatraktivnijim dijelom crnogorske obale?

Autor: Poslovni dnevnik , 17. ožujak 2020. u 22:00
Procjenjuje se da osobno bogatstvo Jacka Ma iznosi čak 39 milijardi eura (Grgo JelaviĆ/PIXSELL

Stahisova kompanija Adriatic Properties dugoročni je zakupac Svetog Stefana, Vile Miločer i hotela Kraljičina plaža.

Poduzetnici Wei Seng Phua i Petros Stathis, obojica s crnogorskim državljanstvom, pregovaraju da u svoje poslove u Crnoj Gori uključe i jednog od najbogatijih Kineza, milijardera Jacka Ma, osnivača i vlasnika online trgovine Alibaba.

Vijestima je neslužbeno iz više izvora potvrđeno da dvije strane pregovaraju, a nepoznato je bi li Jack Ma ušao u zajednički posao ili bi preuzeo upravljanje najatraktivnijim dijelom crnogorske obale – hotelskim kompleksom Sveti Stefan – Miločer i hotelom Maestral.

Poduzetnici kinesko-malezijskog, odnosno grčkog porijekla, vlasnici su kompanija Adriatic Properties i Fasamo, preko kojih upravljaju Svetim Stefanom i hotelom Maestral.

Jack Ma je uveo e-trgovinu u Kinu i prošle godine se službeno povukao s mjesta izvršnog predsjednika Alibabe, kompanija čija je vrijednost procijenjena na 480 milijardi dolara. Njegovo osobno bogatstvo procjenjuje se na 39 milijardi eura.

Podrška bivšeg premijera

Adriatic Properties, čiji je vlasnik Aidway Investments Limited sa Britanskih Djevičanskih otoka, dugoročni je zakupac grada-hotela Sveti Stefan, Vile Miločer i hotela Kraljičina plaža, prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. s HG Budvanska rivijera, odnosno HTP Miločer.

Crnogorski parlament je 29. rujna 2015. Godine usvojio kontroverzni aneks I ugovora o zakupu elitnog ljetovališta kojim je Stathisovoj tvrtki omogućeno produženje ugovora o zakupu popularnog Sveca i Kraljičine plaže sa 30 na 42 godine, dok je zemljište u Pržnom na samom ulazu u Miločerski park dano na 90 godina, objašnjavaju Vijesti. Upravo na toj parceli započela je gradnja novog hotela Kraljičina plaža, ali i depadanse sa 66 apartmana predviđenih za prodaju.

480

milijardi dolara procijenjena je vrijednost online trgovine Alibaba

Da se izađe ususret zakupcima Svetog Stefana zalagao se prije svih bivši premijer Igor Lukšić, čiji kabinet je još 2012. pripremio anekse ugovora.

Da je Lukšić bio u odličnim odnosima sa zakupcima Svetog Stefan bilo je jasno kada je novogodišnje praznike 2012. proveo u Maroku. Lukšić i ministri Vladimir Kavarić i Milorad Katnić, sa suprugama, bili su gosti u luksuznom ljetovalištu na račun kompanije Aman Resorts.

Nakon kritika javnosti, Lukšić je objasnio da je razlog njegove posjete kompaniji Aman u Maroku to što je riječ o jednoj od najvažnijih investicija svjetski poznatog lanca, što je navodno kompliment svakoj zemlji u kojoj je prisutan.

Stathis je s malezijskim partnerima 2015. kupio većinski udio u HIT Montenegro, koji je bio u vlasništvu istoimene kompanije iz Nove Gorice, i postao vlasnik Maestrala u Pržnu. Uslijedili su značajni radovi, a obnovljeni hotel otvorio je prije dvije i pol godine premijer Duško Marković.

Uložili 50 mil. eura

Tada su iz Stathisove i Phuaine kompanije priopćili da su u kupovinu i adaptaciju hotelskog kompleksa uložili 50 milijuna eura, kako bi Maestral dobio prestižnih pet zvjezdica.

Unatoč protivljenju Općine Budva, Adriatic Properties započeo je izgradnju novog hotela Kraljičina plaža i depadanse. Budva osporava rješenje bivšeg Glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića koji je u kolovozu prošle godine dao suglasnost na idejno rješenje za novi hotel Kraljičina plaža, na temelju koga je urađen glavni projekt, a zatim i prijavljena gradnja.

Možda upravo zbog tog otpora Stathis i njegov partner žele u Crnu Goru dovesti takvo poduzetničko ime kao što je Jacka Ma, čiji bi ugled vjerojatno smanjio kritike dijela crnogorske javnosti na njihov račun.

Ukupna investicija procijenjena je na 70 milijuna eura. Hotelski resort Miločer imat će dvije podrumske etaže, prizemlje i četiri kata. Ukupan smještajni kapacitet je 262 kreveta, od čega je 60 hotelskih soba i 66 apartmana. Površine hotelskih soba su od 30 do 70 kvadrata i projektirane su kao jednokrevetne i dvokrevetne.

Komentirajte prvi

New Report

Close