Izvoz vojne industrije BiH porastao 20 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 17. kolovoz 2021. u 22:00
Najveći udjel u izvozu, čak 73,4 posto, kao i ranijih godina, bilježi streljivo/Pixabay

Namjenska industrija BiH usredotočena je na proizvodnju streljiva, te kao i uvijek ta kategorija bilježi najveći udjel u izvozu.

Izvoz namjenske (vojne) industrije BiH za šest mjeseci iznosio je više od 131 milijun KM (oko 67 mil. eura) i veći je za 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, rečeno je agenciji Srna iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Namjenska industrija BiH usredotočena je na proizvodnju streljiva, te kao i uvijek ta kategorija bilježi najveći udjel u izvozu, od 73,4 posto, a potom eksplozivi s udjelom od 14,6 posto.

Za razliku od prvih šest mjeseci prošle godine, kada je BiH najviše izvozila u Egipat – 32 posto, zatim u Saudijsku Arabiju 20 posto i Tursku 11,2 posto, ove godine je u prvih šest mjeseci vojna industrija izvozila u SAD – 30 posto, zatim u Egipat 21,7 posto, te u Češku devet posto.

Ostala značajna tržišta su Njemačka, Slovenija, Afganistan, Srbija, Švicarska, Kuvajt, Alžir i Bangladeš, ističu iz Vanjskotrgovinske komore.

Adela Vukotić-Terek, tajnica Grupacije namjenske proizvodnje pri Vanjskotrgovinskoj komori, izjavila je Srni da se može pretpostaviti da će, kada se usporede podaci, ova godina za namjensku industriju BiH biti jednako uspješna kao i predpandemijska, rekordna 2019. godina.

Unatoč dobrim rezultatima, prema njenim riječima, taj sektor gospodarstva približava se svom maksimumu, nakon kojeg će, bez ozbiljnih ulaganja, modernizacije i razvoja znanstveno-istraživačkih projekata, biti nemoguće daljnje napredovanje i stabilan ekonomski razvoj sektora.

U prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, uvoz namjenske industrije u BiH zabilježio je rast od 19 posto, te je iznosio 17,8 milijuna KM (oko 9,1 mil. eura).

Jedina zemlja iz koje je uvezena roba vrijedna više od milijuna KM bila je Italija sa 1,2 milijuna KM (oko 613 tisuća eura).

Komentirajte prvi

New Report

Close