Izvoz oružja iz Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu gotovo utrostručen

Autor: Poslovni dnevnik , 05. travanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Najtraženiji proizvodi, što se tiče namjenske industrije, bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slično vojno streljivo i njihovi dijelovi, koji su izvezeni za oko 90 milijuna KM.

Namjenska industrija BiH jedna je od rijetkih grana gospodarstva koja jača, a izvoz oružja u prvom kvartalu ove godine gotovo je tri puta veći nego u istom razdoblju prošle godine.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca ove godine izvoz oružja iznosio je 92.410.727 KM, dok je u tri mjeseca 2023. godine iznosio 35.116.034 KM.

Trend rasta
Tako su najtraženiji proizvodi iz BiH, što se tiče namjenske industrije, bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slično vojno streljivo i njihovi dijelovi, koji su u tri mjeseca izvezeni za oko 90 milijuna KM. Najviše proizvoda plasirano je u Sjedinjene Američke Države, u vrijednosti od oko 21 milijun KM.

Slijedi izvoz u Slovačku za 19.106.605 KM, Srbiju za 12.544.358 KM i Bugarsku za 10.114.711 KM. Poduzeća namjenske industrije u BiH ove su godine svoje proizvode plasirala i u Tursku, Togo, Sloveniju, Poljsku, Crnu Goru, Moldaviju, Italiju, Indoneziju, Mađarsku, Hrvatsku, Francusku, Njemačku, Češku, Švicarsku, Bangladeš i dr.

Tijekom prošle godine izvoz oružja iz BiH iznosio je 241.144.400 KM, godinu ranije 196.023.892 KM, a 2021. godine 192.875.889 KM.

SAD vodeće tržište

Najviše proizvoda iz BiH plasirano je u Sjedinjene Američke Države, u vrijednosti od oko 21 milijun KM.

To pokazuje da je proizvodnja i izvoz oružja iz Bosne i Hercegovine iz godine u godinu sve isplativiji posao. Slaven Ristić, većinski vlasnik Tehničkog remonta Bratunac (TRB), kazao je da će trend rasta izvoza poduzeća namjenske industrije u BiH rasti.

“Vidite da je svijet prisiljen naoružavati se, te zemlje sve više razvijaju svoju namjensku industriju. Naše tržište je Bliski istok i Afrika. Riječ je uglavnom o zemljama nesvrstanog bloka s kojima je bivša Jugoslavija imala dobre odnose. To nam sada daje rezultate i to je šansa za Bosnu i Hercegovinu.

Naše novo tržište su Saudijska Arabija, Egipat, Namibija. Očekujemo i neke ugovore i poslovne prilike u Angoli. Ono što nam trenutno predstavlja problem su kapaciteti – rekao je Ristić. Prema njegovim riječima, cijela namjenska industrija u regiji treba ulagati u razvoj svojih kapaciteta kako bi odgovorila na zahtjeve svjetskog tržišta.

“Osvojili smo tržište Saudijske Arabije, ugovor je višemilijunski i dugoročan. Riječ je o transferu tehnologije i zajedničkoj proizvodnji nekih naših proizvoda. To će omogućiti dodatno zapošljavanje u Tehničkom remontu Bratunac – naglasio je Ristić.

Ekonomist Admir Čavalić smatra da je povećanje izvoza rezultat vanjskih okolnosti, odnosno promjena u inozemstvu za poslovanje u namjenskoj industriji, odnosno sve većeg naoružanja zemalja.

“Procjena je da će naoružavanja biti najmanje sljedećih pet godina, posebice zemalja članica Europske unije i drugih europskih zemalja, prvenstveno u kontekstu rusko-ukrajinskog sukoba. Bosna i Hercegovina, kao i sve druge zemlje koje imaju namjenske industrijske temelje, treba to iskoristiti.”

Dobar trenutak
Očekuje da će podaci za ovu godinu u narednim kvartalima, ali i u sljedećoj godini biti pozitivni, u smislu da će doći do povećanja izvoza oružja.

“Bitno je da sve bude sinkronizirano, sada nije pravo vrijeme za bilo kakve birokratske prepreke, jer je sada tržište u usponu i to trebamo iskoristiti”, pojasnio je Čavalić.

Komentirajte prvi

New Report

Close