Izvoz oružja iz BiH vrijedan 166 milijuna KM

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2023. u 17:00
Foto: Shutterstock

Listu izvoznika oružja ove godine čini 21 tvrtka iz BiH. 

Tvrtke iz Bosne i Hercegovine u prvih devet mjeseci ove godine izvezle su oružja u vrijednosti od 166 milijuna KM, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH).

Kako stoji u ovim podacima, listu izvoznika oružja ove godine čini 21 tvrtka iz BiH. Od ukupnog oružja koje je ove godine izvezeno, uvjerljivo najveća potražnja je za domaćim bombama, granatama, torpedima, minama, raketama i sličnom vojnom streljivom, i to u iznosu od 153 milijuna KM. Za nešto više od 9 milijuna KM izvezeno je vojnog naoružanja, osim revolvera, pištolja i oružja.

“Tijekom prošle godine iz BiH je izvezeno oružja u vrijednosti od 196 milijuna KM, a u 2021. godini za 192,8 milijuna KM”, stoji u podacima UNO BiH. Tijekom ove godine najviše oružja plasirano je u SAD za 56 milijuna KM.

Slijedi izvoz u Bugarsku za 27 milijuna KM, Saudijsku Arabiju za 15,2 milijuna KM, te Maleziju za 11 milijuna KM. S druge strane, u tri kvartala ove godine uvezeno je oko 15 milijuna KM oružja. Slaven Ristić, vlasnik firme Tehnički remont iz Bratunca, kaže za Nezavisne novine da je proizvodnja oružja jedna od rijetkih grana koja je vrlo uspješna.

“Tu industriju smo naslijedili iz bivše Jugoslavije. Namjenska industrija temelji se na namjenskoj industriji u regiji, prvenstveno Srbiji.

Te tvrtke iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Republike Srpske imaju smisla ako funkcioniraju zajedno, jer je takav koncept postojao u bivšoj Jugoslaviji. Ta je suradnja još uvijek na iznimnoj razini”, naglasio je Ristić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close