Izvoz BiH mesa u Tursku zastao, traže ulaz na tržište Unije

Autor: Poslovni dnevnik , 09. srpanj 2020. u 21:59
BiH mora povećati izvoz mesa zbog viškova u proizvodnji i smanjene unutrašnje potrošnje/SHUTTERSTOCK

Ministar zatražio da BiH dobije status zemlje izvoznice svježeg junećeg i telećeg mesa u zemlje članice Europske unije.

Dok najavljenog izvoza mesa u Tursku još nema, a viškovi rastu, Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, zatražio je da ta zemlja dobije status zemlje izvoznice svježeg junećeg i telećeg mesa u zemlje članice Europske unije.

Ovaj zahtjev ministar Košarac uputio je Johannu Sattleru, čelniku Izaslanstva EU i specijalnom predstavniku EU u BiH. Bosna i Hercegovina je pod pritiskom da nastavi vanjskotrgovinski promet crvenim mesom s obzirom na ostvarene viškove u proizvodnji i smanjenu unutrašnju potrošnju uslijed izbijanja pandemije koronavirusa.

Glavni problem je zaustavljanje izvoz mesa u Tursku, koji unatoč najavama još nije krenuo niti ima naznaka da bi u dogledno vrijeme mogao početi, jer je pandemija zaustavila sve procese.

Ministar Staša Košarac tvrdi da će istrajati na tome da se, kada epidemiološki uvjeti dopuste, s predstavnicima turske kompanije kompanije Tareks i svim certificiranim klaoničkim kapacitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH utvrdi primarni otkup domaće proizvodnje putem klaoničkih tvrtki koje imaju certifikate za izvoz mesa u Tursku.

“Zbog prisutnih viškova u oba entiteta, a koji se odnose na primarnu proizvodnju, nužno je za ovu godinu povećati kvotu sa 3000 tona na 5000 tona od ukupno odobrenih 8000 tona.

To bi značilo da akumulirane viškove možemo prodati Turskoj, čime bi osigurali veću robnu razmjenu, kao i otkup domaće proizvodnje. Ustrajat ću na tome da s turskom kompanijom, koja je ovlaštena za izvoz mesa u Tursku, utvrdimo da se u ovaj posao uključi značajno veći broj certificiranih kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH, što do sada, na žalost, nije bio slučaj.

O ovim temama nedavno sam razgovarao s veleposlanikom Turske u BiH Haldunom Kocem i upoznao sam ga sa našim stajalištima”, rekao je Košarac za Nezavisne novine.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS, rekao je banjalučkom listu da postoji veliki višak junećeg mesa za otkup. Navodi da je otkupljeno samo ono što je financiralo resorno ministarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close