Izvoz BiH drvnog sektora do svibnja porastao za 22,3%

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2022. u 21:59
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Trend rasta izvoza nastavljen je i u prva četiri mjeseca 2022. kada je ostvaren izvoz od 608,05 milijuna KM ili 22,3 posto više nego u istom razdoblju 2021.

U 2021. godini izvoz bosanskohercegovačkog drvnog sektora vrijedio je 1,7 milijardi KM (oko 870 mil. eura) ili 30,2 posto više nego 2020. godine.

Trend rasta izvoza nastavljen je i u prva četiri mjeseca 2022. kada je ostvaren izvoz od 608,05 milijuna KM ili 22,3 posto više nego u istom razdoblju 2021.

U prva četiri mjeseca 2022. godine posebno je porastao izvoz šumskih sortimenata i rezane građe, rečeno je na četvrtoj sjednici Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva, javlja Indikator.ba. Uvoz svih grupa proizvoda također je veći 2021. kao i za četiri mjeseca 2022. godine i to posebno šumskih sortimenata i rezane građe.

Najznačajnija izvozna tržišta bosanskohercegovačkog drvnog sektora su Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Nizozemska i Francuska.

S druge strane, najviše se uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Poljske, Češke, Slovenije, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Turske i Italije. Pokrivenost uvoza izvozom u 2021. godini je bila 345,9 posto, a za prva četiri mjeseca ove godine 304,1 posto.

“I usto što je drvna industrija suficitarna gospodarska grana ima kvalitetne finalne proizvode koji se izvoze, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku, doprinosi na plaće su jako visoki, a sve je više prisutan i deficit stručne radne snage”, rekli su iz Asocijacije drvne industrije i šumarstva.

Problem je i stalan rast cijena repromaterijala, a sirovina se izvozi, tako da su prisiljeni na uvoz šumskih sortimenata i rezane građe kako bi ostvarili ugovoreni izvoz.

“Zabrinuti smo kakvo će stanje biti u drugom polugodištu ove godine zbog sve većeg porasta cijena energenata i repromaterijala i zbog neizvjesne potražnje za proizvodima na tržištima EU, posebno Njemačke. Apeliramo na entitetske vlade da smanje doprinose na plaće, kako bi iz tih sredstava povećali primanja zaposlenicima i na taj način ih zadržali da ostanu u Bosni i Hercegovini”, poručili su predstavnici kompanija iz drvnog sektora.

Komentirajte prvi

New Report

Close