Izolacija RS više nije samo politička već postaje i ekonomska

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2022. u 22:00
Njemačka će dobiti rok od šest mjeseci za odluku o nastavku gradnje vjetroparka Hrgud/Pixabay

Njemačka vlada je nakon spornih odluka Skupštine Republike Srpske zaustavila četiri projekta, vrijedna 105 milijuna eura, koje je u financirala u tom BiH entitetu.

Na području BiH općine Berkovići zaustavljena je izgradnja vjetroparka Hrgud koji bi pomogao njenom razvoju. Riječ je o jednoj od najnerazvijenijih općina u Republici Srpskoj, prema procjenama vlade RS iz 2021.

Projekt je vrijedan oko 64 milijuna eura, a odluku da bude zaustavljen donijela je Njemačka 15. travnja. To je jedan od četiri projekta koje je u RS financirala njemačka vlada u ukupnom iznosu od 105 milijuna eura, piše Radio Slobodna Europa.

Razlog su odluke Skupštine RS o prijenosu nadležnosti s državne na entitetsku razinu i donošenju Zakona o imovini RS, kojim se predviđa upis državne imovine u vlasništvo entiteta.

Njemačka razvojna KFW banka, prema podacima Elektroprivrede RS (EPRS), osigurala je 60 milijuna eura za financiranje vjetroparka, a ostatak bi bio iz sredstava EPRS-a.

Proruski avanturizam
Planirano je da se na planini Hrgud postavi 16 vjetroturbina instalirane snage 48 megavata s prosječnom godišnjom proizvodnjom od 126 gigavatsati električne energije.

S druge strane, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, vladajuće stranke u RS, izjavio je da će Njemačkoj dobiti rok od šest mjeseci za odluku o vjetroparku Hrgud, koji će ako ga Nijemci ne nastave biti prepušten Kini.

Osim vjetroparka Hrgud, Njemačka je najavila da obustavlja i projekte obnove HE Trebinje i zbrinjavanja otpadnih voda Gradiške.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, kaže da još nije dobio obavijest iz Njemačke o obustavi financiranja važnog projekta obnove i dogradnje kanalizacijske mreže i izgradnje gradskog pročistača. Predviđena je izgradnja 30 kilometara sekundarne gradske kanalizacije.

64

milijuna eura vrijedna je izgradnja vjetroparka Hrgud, što je trebala financirati Njemačka

Vlada Njemačke trebala je donirati 10,3 milijuna eura kroz banku KfW, a vlada Švicarske 4,3 milijuna eura. “Razumijemo političku situaciju. Mi nismo unosili politiku u taj projekt. To je ekološki projekt i u interesu građana i poduzetnika. Mislimo da ćemo ga nastaviti i završiti”, rekao je Adžić. On dodaje da je projekt u početnoj fazi, a donatorska sredstva prebačena su na posebne račune u BiH.

Dok u sankcijama pogođenim kompanijama i općinama izbjegavaju političke komentare njemačkih sankcija, ekonomski analitičari upozoravaju na moguću ekonomsku izolaciju Republike Srpske.

Žarko Papić, ekonomski analitičar, za Radio Slobodna Europa, ističe da bi potez Njemačke mogao potaknuti i druge zemlje EU da uvedu slične sankcije na projekte u RS.

“Dodikov proruski avanturizam izaziva logičnu reakciju Zapada, a izolacija Republike Srpske, koja više nije samo politička već postaje i ekonomska, donosi ogromne ekonomske štete RS. Politika Milorada Dodika je protiv interesa Srba u Republici Srpskoj”, smatra Papić.

Bez novca za Koridor 5C
Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH, ocjenjuje da bi njemačke sankcije mogle ugroziti jedini izvor razvoja u RS, kroz projekte koji podržavaju EU i EK.

“Nisam zadovoljan što se Njemačka, a vjerojatno će je pratiti i druge europske zemlje, odlučila umjesto kažnjavanja političara kazniti narod. Nije narod kriv za ovo što Dodik radi”, ističe Ivanić.

Njemačke sankcije su zapravo nastavak ranijih, najavljenih iz EU u veljači, prema kojima neće davati sredstva RS dok se ne stabiliziraju prilike. To znači zaustavljanje podrške i za izgradnju dionica Koridora 5C.

Savjet EU usvojio je i odluku o produženju okvira za restriktivne mjere zbog situacije u BiH do 31. ožujka 2024. godine.

Usto, Milorad Dodik se od 5. siječnja nalazi i na proširenoj listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država za djela korupcije i prijetnji stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

Velika Britanija je 11. travnja objavila sankcije za Milorada Dodika, te Željku Cvijanović, predsjednicu RS, zbog pokušaja narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države BiH.

No, iz veleposlanstva Velike Britanije, nakon uvođenja sankcija, najavljeno je da nastavljaju s financiranjem projekata u RS.

Komentirajte prvi

New Report

Close