Izgradnja kampusa mogla bi početi u 2023., osigurani početni milijuni

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2023. u 11:02
Izgradnja kampusa planirana je svim strateškim dokumentima kantona, ali i univerziteta/PD

Osim prostorija za fakultete trebao bi sadržavati i studentski centar, kino dvoranu, studentski klub, bazen, fitness dvoranu, restoran, poštanski ured, laboratorije, biblioteke, parkove, šetališta…

Ideja o izgradnji kampusa Univerziteta u Tuzli seže još u 2011., a realizacija konkretnih aktivnosti počela je tek lani, piše ba.ekapija. Bude li sve išlo po planu, izgradnja kompleksa bi trebala početi u 2023., nakon što su riješeni problemi vezani za dokumentaciju, a kantonalna vlast osigurala je početna 4 milijuna konvertibilnih maraka.

Radovi na izgradnji kampusa Univerziteta u Tuzli mogli bi početi u ovoj godini. Vlada Tuzlanskog kantona projekt smatra jednim od strateških za daljnji razvoj univerziteta, visokog obrazovanja, ali i kantona u cijelosti.

Studenti iz cijele BiH
”Vlada Tuzlanskog kantona je u prošloj godini izdvojila 500.000 KM za izradu projektne dokumentacije za kampus Univerziteta, a paralelno su tekle aktivnosti vezano za regulacijski plan koji provodi Grad Tuzla. Očekujemo da će u 2023. taj proces biti završen te da ćemo biti u prilici početi izgradnju”, kazao je za Klix.ba kantonalni ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović.

Tuzlanski kanton u prosincu je dobio proračun za 2023. u kojem su za početak izgradnje kampusa izdvojena 4 milijuna KM. ”Izgradnja kampusa planirana je svim strateškim dokumentima kantona, ali i univerziteta, kao jedan od ključnih faktora za razvoj Tuzlanskog kantona.

Shodno tome ćemo raditi na razvoju kampusa jer će nam on omogućiti privlačenje studenata iz drugih dijelova BiH, a njegovom realizacijom moći ćemo započeti i internacionalizaciju Univerzitata u Tuzli jer će to biti moguće dobijanjem savremene infrastrukture”, naveo je Omerović.

Apartmani za osoblje
U 2022. formiran je Operativni tim za razvoj Kampusa Univerziteta u Tuzli, a na osnovu čijeg prijedloga je Senat te visokoškolske ustanove usvojio plan razvoja budućeg kampusa. Nakon toga je Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Tuzle predana inicijativa za unošenje kampusa u regulacijski plan, a na sjednici Gradskog vijeća u studenom je usvojen Nacrt regulacijskog plana prostorne cjeline “Stara kasarna – Kampus Univerziteta u Tuzli”, koji je upućen u javnu raspravu.

Inače, u prvoj fazi realizacije projekta predviđeno je da šest fakulteta Univerziteta u Tuzli bude preseljeno u kompleks kampusa, za čiju je cjelokupnu izgradnju neophodno osigurati okvirno 300 milijuna KM. Kada je riječ o cjelokupnoj izgradnji, ona bi se trebala odvijati u četiri faze, a rok za izvođenje radova u prvoj predviđen je na period od četiri godine.

Nakon što se formira neophodna infrastruktura, predviđeno je preseljenje filozofskog, pravnog, edukacijsko-rehabilitacijskog, ekonomskog i farmaceutskog fakulteta te Akademije dramskih umjetnosti.

Kampus Univerziteta u Tuzli, osim prostorija za fakultete trebao bi sadržavati i studentski centar, kino dvoranu, studentski klub, bazen, fitness dvoranu, restoran za prehranu studenata, učionice, plesnu dvoranu, poštanski ured, internet klub i druge prostore za društvene aktivnosti i zabavu. Smještajne kapacitete će sačinjavati studentski domovi i apartmani za nastavno osoblje.

Osim toga, u okviru kampusa bit će zajednički sadržaji poput laboratorija, biblioteke, univerzitetskog ureda te rektorata. Predviđeni su i trgovi, parkovi, šetališta, platoi za okupljanje, sportski tereni i slično.

Komentirajte prvi

New Report

Close