Iskra iz Kranja kupila crnogorski industrijsko-logistički centar

Autor: Poslovni dnevnik , 30. ožujak 2021. u 22:00
Struju iz obnovljivih izvora prodavat će na dražbama

Grupa Iskra sada je u vlasništvu Dušana Šešoka, poznatog poduzetnika i jednog od najbogatijih Slovenaca.

Poznata slovenska kompanija Iskra odlučila je ulagati u Crnu Goru. Kompanija iz Kranja kupila je jedan od najvećih crnogorskih industrijsko-logističkih centara A klase, koji je specijaliziran za farmaceutsku industriju, piše Pobjeda. Akviziciju je koordinirao ured Colliers Internationala u Crnoj Gori.

Logistički centar nalazi se u podgoričkom naselju Donja Gorica. Usto, Iskra je kupila i nekoliko ljekarni u Crnoj Gori.

Grupa Iskra sada je u vlasništvu Dušana Šešoka, poznatog poduzetnika i jednog od najbogatijih Slovenaca. On je bio ministar u dvije slovenske vlade, prvo je bio ministar financija u vladi Alojza Peterlea, a potom ministar industrije u vladi Janeza Drnovšeka.

Proizvodi Iskre danas se mogu pronaći na svim kontinentima. Kompanija je osnovana 1946. godine kao tvornica za proizvode iz područja elektrotehnike i mehanike. Već 1947. godine razvijen je prvi prekidač, zatim prva FM antena i kondenzator.

Najvažnija prekretnica u području sustavnih rješenja dogodila se 1964. godine, kada je u Iskri osnovan Ured za automatizaciju željeznica, koji je potom nekoliko puta transformiran i dugo godina bio je središnje jezgro kompanije.

Tijekom 1970-ih Iskra se razvila u najveću jugoslavensku kompaniju za elektromehaniku, telekomunikacije, elektroniku i automatizaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close