Institut Simo Milošević ostaje u vlasništvu države

Autor: Poslovni dnevnik , 04. studeni 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

Vlada planira zaustaviti prodaju udjela državnih fondova u najvećoj crnogorskoj ustanovi za rehabilitaciju do kraja sljedeće godine.

Crnogorska vlada planira zaustaviti prodaju udjela državnih fondova u Institutu Simo Milošević iz Igala do kraja sljedeće godine, navodi se u akcijskom planu usvojenog Programa razvoja zdravstvenog turizma, pišu Dnevne novine.

“Proizvodi zdravstvenog turizma u Crnoj Gori u najvećoj mjeri oslanjaju se na Institut Simo Milošević, brojne stomatološke ordinacije, hotele s wellness i spa sadržajima, te na nacionalne parkove i zaštićena područja.

Usto, zdravstveni turizam predstavlja dodatnu vrijednost u ukupnoj turističkoj ponudi, s naglaskom na pozicioniranje Crne Gore kao cjelogodišnje turističke destinacije”, navodi se u dokumentu Ministarstva ekonomskog razvoja.

Prema pokazateljima iz tog programa, Institut Simo Milošević je 2019. prihodovao 11,81 milijuna eura. Od toga, 6,04 milijuna eura iznosi priljev od stranih gostiju (2,88 milijuna od norveških pacijenata). U Strategiji pametne specijalizacije od 2019. do 2024. godine, posebno poglavlje odnosi se upravo na zdravstveni turizam utemeljen na održivim načelima.

U strategiji je istaknuta nužnost modernizacije i unaprjeđenja Instituta Simo Milošević kako bi postao vodeći centar za medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju kod bolesti koštano-mišićnog sustava, ne samo u regiji, već i u Europi.

“Institut Simo Milošević, sa 70 godina tradicije, bio je prepoznat kao vodeća institucija za izvozno orijentirani cjelogodišnji zdravstveni turizam na bogatijim emitivnim tržištima, čiju poziciju treba vratiti i osnažiti”, zaključak je tog dokumenta.

Preporuka je da se, između ostalog, unaprjeđuju medicinski i rehabilitacijskii tretmani za oboljenja koštano-mišićnog sustava, uz uvođenje biomehanike i nanotehnologije. Za takvu transformaciju najveće crnogorske ustanove za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju planirano je ulaganje od 60 milijuna eura, što bi donijelo barem dvostruko veće prihode.

No na takvu investiciju vjerojatno će se pričekati još koju godinu. Naime, do kraja rujna sljedeće godine trebala bi biti završena nova studija izvodljivosti budućih investicija u Institut Simo Milošević, a za što će biti izdvojeno 30.000 eura.

Usto, još 3000 eura stajat će analiza postojeće obuke i utvrđivanje potreba za stručnim kadrom.

Komentirajte prvi

New Report

Close