Inflacija u susjednoj državi u pet godina ‘pojela’ vrijednost jedne nekretnine

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2024. u 07:40
Foto: SHUTTERSTOCK

Većina stručnjaka kaže da je 2023. došlo do stabilizacije i stagnacije.

Za cijenu jednog stana od 50 kvadrata u Beogradu danas, prije pet godina mogla su se kupiti dva – jedan u Beogradu i jedan u Nišu.

Aleksandra Mihajlović s portala “Četiri zida” kaže za RTS da je inflacija “pojela” jednu nekretninu. Otkriva i da su Mirijevo i Borča sve popularnije lokacije za kupovinu stanova.

Mnoštvo razloga
Aleksandra Mihajlović s portala “Četiri zida” objašnjava da imaju veliku bazu oglasa koja im je pomogla u istraživanju.

“Analizirali smo taj period od pet godina za većinu gradova u Srbiji. Došli smo do podatka da je za jedan stan od 50 kvadrata, koji je zapravo i najčešće tražen, prije pet godina trebalo kupiti stan u Beogradu za oko 125.000 eura i jedan u Nišu, a prošle godine se za isti iznos jedva mogao kupiti stan u Beogradu”, kaže Mihajlović. Na pitanje što je u tih pet godina “pojelo” stan, Mihajlović kaže da je to svakako inflacija.

“Sve se to događa u postkorona razdoblju, nakon sukoba u Ukrajini… Investitori navode da je razlog tome poskupljenje građevinskog materijala, inflacija, nedostatak radne snage, tako da je mnogo razloga, “ dodaje Mihajlović. Najveći skok cijena, kaže, bio je 2021. godine, kada je cijena u Beogradu poskupjela oko 10 posto.

100 000

zakupaca stanova postoji samo u Beogradu, a to su i potencijalni kupci stanova

“I zapravo je ta ekspanzija bila 2022. godine, kada je cijena bila negdje oko 2.500 eura po kvadratu stana u Beogradu. I taj trend se nastavio i 2023. godine. Zato većina stručnjaka kaže da je 2023. došlo do stabilizacije i stagnacije. Zapravo da je cijena je bila negdje oko 2.500 eura u Beogradu”, ističe Mihajlović.

Procjenitelj nekretnina Milić Đoković ističe da se tržište definitivno stabiliziralo i, kako kaže, tržišne prilike – da cijenu diktiraju kupac i prodavatelj.

“To znači ponuda i potražnja. Nema više vanjskih čimbenika, prvenstveno Rusije, Ukrajine, krize, Bliskog istoka. Bojimo se da ako dođe do poremećaja političke situacije u regiji, recimo BiH ili Kosovu, može doći novi val kupaca, odnosno tih imigranata, prije svega u Beograd”, ističe Đoković.

Opravdana poskupljenja
Govoreći o tome jesu li poskupljenja nekretnina posljednjih godina opravdana, Đoković kaže da to ovisi o kutu gledanja.

“Sigurno da je to opravdano što se tiče potražnje. Samo u Beogradu imate 100.000 registriranih zakupaca, to je 100.000 potencijalnih kupaca koji će to ostvariti kada bude moguće. Bilo je jeftinih kredita, bilo je jeftinog novca. Sada je kriza, u smislu nekretnina, dok cijena euribora ne poraste, realno je na povijesnom maksimumu”, dodaje Đoković.

Ističe da se u rujnu očekuje pad euribora za oko 0,25 posto, što je dobra poruka za one koji planiraju kredit. Podaci Republičkog zavoda za statistiku za prvu polovinu 2023. pokazuju da se mladi do 30 godina javljaju više od 15 posto kao kupci stanova. I to je značajan rast u odnosu na 2019. godinu, kada je bilo oko osam posto mladih kupaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close