I nakon nove plinofikacije još 500.000 susjednih kućanstava grijat će se na kruta goriva

Autor: Poslovni dnevnik , 27. svibanj 2021. u 10:55
Foto: Shutterstock

Kreće plinofikacija u regijama u kojima taj proces nije završen, i to u Kolubarskom području, dijelovima Borskog i Zaječarskog, kao i Jablaničkog i Pčinjskog.

Da bi se ubrzala plinofikacija Srbije, što je jedna od strateških investicija, vlada je dala suglasnost da se JP Srbijagas dodatno zaduži za 169 milijuna eura, a jamstvo za vraćanje tog novca bankama dat će država, zbog čega je i upućen prijedlog zakona Skupštini Srbije koja to treba ratificirati, doznaje Blic.

Riječ je o projektu plinofikacije u regijama u kojima taj proces nije završen, i to Kolubarskog područja, dijelova Borskog i Zaječarskog, kao i Jablaničkog i Pčinjskog.

Privlačenje stranih ulagača

Za svaki od njih potrebna je i različita količina novca koja će se osigurati iz kredita, te je tako za izgradnju razvodnog plinovoda na relaciji Beograd-Valjevo-Loznica potrebno 75 milijuna eura, dok za pokrivanje troškova tog projekta na pravcu Paraćin-Boljevac-Rgotina-Negotin-Prahovo treba 66 milijuna eura.

Najmanje novca iz kredita, 28 milijuna eura, bit će osigurano za izgradnju dionice razvodnog plinovoda između Leskovca i Vranja.

Blicov izvor iz srpske vlade kaže da je više razloga zbog kojih je država stala iza novog zaduženja Srbijagasa.

“Razlog što će država stati iza ovog kreditnog zaduženja Srbijagasa u tome je što je u vladinim strateškim opredjeljenjima utvrđeno da je plinofikacija strateški projekt, koji bi osim zaštite okoliša stvorio uvjete i za privlačenje stranih ulagača u ta područja jer ih stranci izbjegavaju zbog nedostatka plina.

Usto, ovim projektima stvorit će se uvjeti i za izgradnju distribucijskih plinovoda u svim naseljima i povezivanje industrijskih, komunalnih i individualnih potrošača”, objašnjava sugovornik Blica.

On dodaje da bi se novcem koji će Srbijagas dobiti od tri banke riješio i problem kućanstava koja se griju na kruto gorivo.

Za priključak 780 eura

“Procjene su da u Srbiji ima oko milijun kućanstava koja koriste kruto gorivo za grijanje. Ovim ulaganjima njihov broj bit će prepolovljen do kraja 2022. godine, čime bi se u značajnoj mjeri smanjilo i onečišćenje okoliša.

Da je država ozbiljno krenula u ovaj projekat pokazuje i to što je izmijenila Pravilnik o posebnoj vrsti objekata i radova kojim se regulira smanjenja troškova priključka na plinsku mrežu. Ti troškovi u lokalnim samoupravama od sadašnjih 200.000 dinara (oko 1645 eura) bit će prepolovljeni”, objašnjava izvor beogradskog lista.

Upravo te visoke pristojbe, kojih se lokalne samouprave nisu željele odreći, bile su jedan od razloga zbog kojih se u Srbiji u većoj mjeri nije koristio plin.

Zato je država izmijenila tu normu koja je stvarala dodatne troškove za uvođenje plina u kućanstvima. Usto, i Srbijagas će smanjiti svoje troškove pa bi priključak za plin stajao oko 780 eura i otplaćivao bi se u 36 rata i to bez kamata, i u dinarima.

Komentirajte prvi

New Report

Close