I Crna Gora za sankcije Rusiji, Ukrajini šalje pomoć

Autor: Poslovni dnevnik , 02. ožujak 2022. u 22:00
Predsjednik Milo Đukanović odmah je prošlog četvrtka osudio rusku invaziju na Ukrajinu/Ž. Lukunić/PIXSELL

Država Zapadnog Balkana potpuno se pridružuje restriktivnim mjerama EU.

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu da se ta zemlja pridružila sankcijama koje je Europska unija usvojila protiv Rusije, nakon njenog napada na Ukrajinu.

Pridružujući se u potpunosti restriktivnim mjerama, gospodarskim i individualnim sankcijama Crna Gora je nastavila politiku stopostotne usuglašenosti s vanjskom politikom EU, navode iz crnogorskog MVP-a.

Istodobno, glavni stožer Vojske Crne Gore je najavio da će Ukrajini donirati određene količine zaštitne opreme, prvenstveno zaštitnih prsluka i balističkih kaciga, dok je ministarstvo financija odredilo 50 tisuća eura pomoći vladi u Kijevu.

Crveni križ Crne Gore otvorio je posebno telefonsku liniju preko koje građani mogu donirati novac za pomoć stanovnicima Ukrajine. Podgorički mediji objavili su u srijedu da je luksuznu marinu Porto Montenegro uplovila superjahta Galaktica super nova, vlasništvo Vagita Alekperova, vlasnika ruskog Lukoila, koja je stigla iz Barcelone.

To je 75 metara dugačka jahta, procijenjena na 75 milijuna eura. CNBC je ranije javio da su jahte četiri ruska tajkuna isplovile iz europskih luka, nakon što je otvorena mogućnost zamrzavanja imovine ruskih milijardera.

Crnogorska vlada najavila je da zbog velikog zanimanja crnogorskih državljana koji žele napustiti Rusiju planira organizirati humanitarni let nacionalne aviokompanije Air Montenegro.

Crnogorski državljani koji još borave u Rusiji upućuju se da se jave veleposlanstvu Crne Gore u Moskvi kako bi rezervirali mjesto u zrakoplovu. Navedeno je da Podgorica pregovara s ruskom stranom o organizaciji takvog leta.

Odmah na početku ruske agresije na Ukrajinu prošloga četvrtka Crna Gora je osudila taj čin, a Vlada je zbog situacije osigurala rezerve hrane za tri i goriva za dva mjeseca.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tada je ocijenio da Rusija krši sve temeljne principe međunarodnog prava, podriva eurosku sigurnost te ugrožava njezinu stabilnost.

“Pridružujemo se pozivima čelnika EU Rusiji da hitno prekine neprijateljstva, povuče snage iz Ukrajine i poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine”, naveo je Đukanović u tvitu. Crna Gora je članica NATO-a, a svoji vanjsku politiku usuglasila je s vanjskom politikom EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close