Huawei u svom beogradskom sjedištu otvorio Centar za inovacije i digitalni razvoj

Autor: Poslovni.hr , 15. rujan 2020. u 22:00
Foto: Shutterstock

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je Srbija zainteresirana da natječaj za 5G mrežu bude otvoren i transparentan.

Kineska kompanija Huawei otvorila je svom sjedištu u Beogradu Centar za inovacije i digitalni razvoj, uz nazočnost Ane Brnabić, premijerke Srbije i Chen Bo, veleposlanice Kine u Srbiji.
Brnabić je tom prigodom izrazila zahvalnost kineskim partnerima na otvaranju novog centra, jer će to, kako je rekla, značajno pomoći daljnjoj digitalizaciji u Srbiji.
Brnabić je objasnila da je udio informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) u BDP-u zemlje, na kraju prvih šest mjeseci ove godine iznosio 6 posto, dok je 2012. bio 2,4 posto, prenosi portal eKapija.
“Sada je udio ICT-a u BDP-u prestigao udio građevinskog sektora, prometa, kao i turizma, i ako ovako nastavimo ICT će sljedećih godina prestići i udio poljoprivrede, čime ćemo postići cilj”, rekla je Brnabić.
Ona je podsjetila da je kao prioritet svoje vlade postavila pokretanje digitalne transformacije zemlje, kako bi srpska ekonomija postala utemeljena na inovacijama i kreativnosti.
Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara o mogućem utjecaju nekih točaka Washingtonskog sporazuma na odnose s kompanijom Huawei, rekla da niti Srbija nije zainteresirana za nepouzdane tehnologije, već joj je interes da natječaj za uvođenje 5G mreže bude otvoren i transparentan, uz poštovanje međunarodnih standarda, što upravo zahtijeva navedeni sporazum.

Brnabić je prenijela da je o tome razgovarala i s predstavnicima kompanije Huawei i da su obje strane potpuno jednako razumijele točku sporazuma da Srbija mora ima otvoren i transparentan natječaj za 5G partnere.
Chen Bo je rekla da se sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine neprekidno razvija, te da je suradnja u svim područjima dovela do velikih i plodnih rezultata, što je donijelo ekonomski razvoj dvije zemlje i konkretnu korist građanima.
“Drago mi je da Huawei u vrlo otvorenom, poštenom okruženju aktivno širi suradnju s partnerima u Srbiji”, rekla je kineska veleposlanica.
Ona je dodala da je Kina spremna sa Srbijom, koja je sada u procesu digitalizacije, dijeliti svoju tehnologiju i iskustvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close