Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Hotelima u Srbiji nedostaje čak 5000 radnika

Autor: Poslovni dnevnik
24. travanj 2023. u 07:00
Podijeli članak —
Većina hotelskih radnika otišla je u inozemstvo, jer im se, kažu upućeni, ne isplati raditi za oko 500 eura mjesečno /SHUTTERSTOCK

Poslodavci najviše traže kuhare, konobare, recepcionere, sobarice…

Skoro svaki hotel ili restoran u Srbiji traži radnike. Od početka pandemije do sada hotele u zemlji napustilo je oko 5.000 zaposlenih, a zajedno s restoranima nedostaje im oko 15.000 radnika.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Poslodavci najviše traže kuhare, konobare, recepcionere, sobarice… Većina hotelskih radnika otišla je u inozemstvo, jer im se, kažu upućeni, ne isplati raditi za oko 500 eura mjesečno.

Skoro svaki hotel ili restoran u Srbiji traži radnike. Od početka pandemije do sada hotele u zemlji napustilo je oko 5.000 zaposlenih, a zajedno s restoranima nedostaje im oko 15.000 radnika.

Poslodavci najviše traže kuhare, konobare, recepcionere, sobarice… Većina hotelskih radnika otišla je u inozemstvo, jer im se, kažu upućeni, ne isplati raditi za oko 500 eura mjesečno.

No, onima s iskustvom i vještinama isplati se ostati u zemlji jer će, ako budu traženi, dobiti znatno veće plaće. Ipak, statistika je neumoljiva i pokazuje da je oko 50 posto radnika iz hotelijerstva otišlo u druge djelatnosti, a polovica radi u inozemstvu.

To potvrđuje i Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije (Hores). Naglašava da je 2020. godine ovaj sektor sa 19.000 zaposlenih u hotelijerstvu u oko 360 hotela pao na oko 13.500 radnika.

Dakle, u hotelijerstvu radi 5000 ljudi manje, što je problem. Oni rade posao, ali postoji veliki umor među zaposlenicima i ne može se pružiti kvaliteta kada je riječ o hotelima – kaže Genov, prenosi Tanjug.

Moramo misliti da su u Hrvatskoj, primjerice, plaće veće, da je sektor godinama bio zapostavljen, a država može pomoći smanjenjem doprinosa kada su ugostiteljski poslovi u pitanju. Poslodavci mogu pomoći da se odreknu dijela dobiti. A i sami zaposlenici morali bi vidjeti kako mogu ostati ovdje, a ne otići van – smatra Genov.

Autor: Poslovni dnevnik
24. travanj 2023. u 07:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close