Hotele u BiH pretvaraju u poslovne prostore i staračke domove

Autor: Poslovni dnevnik , 22. listopad 2020. u 21:59
Zbog pandemije popunjenost gradskih hotela je od 7 do 12 posto/SHUTTERSTOCK

Popunjenost gradskih hotela je od 7 do 12 posto, dok je za rad bez gubitaka potrebna iskorištenost kapaciteta od 40 do 50 posto.

Zbog pada posla i neizvjesne budućnosti mnogi hoteli su zatvoreni, a neki vlasnici mijenjaju njihovu namjenu pretvarajući ih u stambene i poslovne jedinice ili staračke domove, navode iz BiH Udruge poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu HoReCa.

Pad u turizmu, hotelijerstvu i ugostiteljstvu bilježi se cijele godine i ti su sektori pretrpjeli najveću štetu izazvanu pandemijom koronavirusa. Dvije tisuće radnika ostalo je bez posla, a broj bi se mogao i povećati ako nadležne institucije ne omoguće financijsku pomoć, navode iz te udruge.

“Veliki broj gradskih hotela potpuno je zatvoren, dio hotela potpuno se gasi, odnosno mijenja poslovanje. Hotele će pretvoriti u stambene ili poslovne jedinice ili staračke domove”, objašnjava Aida Terzić, predstavnica hotelijera u Kantonu Sarajevo.

Popunjenost gradskih hotela je od 7 do 12 posto, dok je za rad bez gubitaka potrebna iskorištenost kapaciteta od 40 do 50 posto.

Iz udruge HoReCa a traže mjere koje bi pomogle sektoru, kao što je mogućnost da za jednim stolom bude šest gostiju i do tri osobe za šankom uz razmak do 1,5 metara, kredite s nižom kamatnom stopom i subvencioniranje kamata, kao i subvencije plaća i doprinosa zaposlenima.

Među ostalim, zahtijevaju i niže cijene električne energije, produženje roka za korištenje turističkih vaučera u kampanji Doživi Srpsku, te dodatne vaučere za ugostiteljske i smještajne objekte.

Također, da se noćnim klubovima dopusti rad od 20 do dva sata, te da dobiju pomoć od 3000 KM (oko 1500 eura).

Komentirajte prvi

New Report

Close