Hoće li se zajedničkom inicijativom graditi pruga do aerodroma?

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Podgorica je glavni grad turističke zemlje koja sa zračnom lukom nije povezana javnim prijevozom.

Ministarstvo prometa i pomorstva Crne Gore je putem Investicijskog okvira za zapadni Balkan WBIF apliciralo za sredstva za projekt izgradnje pruge od Podgorice do aerodroma, saznaje CdM.

Kako navode iz CdM-a, ishod te prijave bit će poznat u lipnju. Cilj je željeznicom povezati Podgoricu sa Zračnom lukom.

Podgorica je glavni grad turističke zemlje koja sa zračnom lukom nije povezana javnim prijevozom. Putnici, posebno turisti koji slijeću u podgoričku zračnu luku, nemaju drugog rješenja za vezu s crnogorskom prijestolnicom osim taksija.

Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF) podupire socio-ekonomski razvoj i članstvo u EU u svim zemljama zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija), kroz pružanje sredstava i tehničke pomoći za strateške ulaganja.

To je zajednička inicijativa EU-a, međunarodnih financijskih institucija (IFI), bilateralnih donatora i vlada Zapadnog Balkana.

WBIF pruža financiranje i tehničku pomoć za strateška ulaganja u energetiku, okoliš, društveni sektor, promet i digitalnu infrastrukturu. Također podupire inicijative za razvoj privatnog sektora.

Podgorički aerodrom je jedini u regiji uz niškog kraj kojeg ide pruga, pisao je svojedobno Zamaero. No, za razliku od Niša, Podgorica ima željezničku stanicu “Aerodrom”. Između ove stanice i terminala je 985 metara udaljenosti ili desetak minuta pješačenja. Stoga bi aerodrom morao više iskoristiti ovu stanicu.

Kada bi se produžila linija iz Nikšića do aerodroma, uz liniju za Bar čak bi i Podgorica imala dovoljno polazaka da se ne mora pokretati autobusna linija, već da je grad povezan željeznicom. Uz istinski neznatne promjene (jedan polazak za Bijelo Polje i produženje linije iz Nikšića) aerodrom bi imao odličnu povezanost sa četiri od šest najvećih crnogorskih gradova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close