Hoće li Crna Gora konačno stati na kraj dugotrajnom krijumčarenju cigareta?

Autor: Poslovni dnevnik , 12. kolovoz 2021. u 22:00
Poslovanje nekoliko tvrtki istražitelji kontroliraju uz pomoć međunarodnih partnera/SHUTTERSTOCK

Službenici policije sredinom lipnja počeli su kontrolu u Luci Bar, provjeravajući dokumentaciju tvrtki koje uvoze i skladište duhanske proizvode.

Utvrđene su tvrtke u Luci Bar za koje se sumnja da sudjeluju u krijumčarenja cigareta i njima se već bavi policija. To je Vijestima neslužbeno rečeno nakon kontrole Slobodne zone Luke Bar, koju su proveli Dritan Abazović, potpredsjednik crnogorske vlade, Aleksandar Damjanović, direktor Uprave prihoda i carina, Dejan Knežević, prvi čovjek Sektora za borbu protiv kriminala i Vanja Ćalović-Marković, čelnica stručnog tima Savjeta za borbu protiv korupcije.

Sugovornik podgoričkog lista rekao je da su tijekom obilaska Slobodne zone Luke Bar “primijećene zanimljive stvari”, kojima će se baviti policijski inspektori, ne želeći preciznije reći o čemu je riječ. Isti izvor rekao je da poslovanje nekoliko tvrtki crnogorski istražitelji kontroliraju uz pomoć međunarodnih partnera.

Damjanović je Carinarnici Bar dostavio Odluku o zabrani skladištenja duhanskih proizvoda u području Slobodne zone Luke Bar, podsjećajući ih da je ona objavljena u Službenom listu 30. lipnja i da je stupila na snagu dan kasnije.

Zaradili stotine milijuna eura

Smještanjem radi skladištenja smatra se svako zadržavanje duhanskih proizvoda u području Slobodne zone Luke Bar, osim prekrcaja u skladu s Carinskim zakonom.

Damjanović je Vijestima rekao da je odzvonilo krijumčarskim poslovima.

”Ovim je formalizirana odluka koja je stupila na snagu objavom u Službenom listu. Nakon dva i pol desetljeća krijumčarenja i stotine milijuna eura nelegalno zarađenog novca dolazi kraj tim poslovima”, rekao je direktor Uprave prihoda i carina.

Abazović je izjavio da su odlučni staviti točku na krijumčarenje cigareta.

”Nije lako s obzirom na obujam ovog posla, ali ćemo uspjeti. Raduje me koordinirana suradnja svih struktura društva”, rekao je potpredsjednik vlade, dodajući da je djelovanje organiziranih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem cigareta, droge i ostalim teškim kaznenim djelima u fokusu službi sigurnosti.

Ćalović-Marković je istaknula da je došla u Luku Bar da bi kroz arhivu došla do podataka što je ulazilo i izlazilo iz Slobodne carinske zone, prenosi Pobjeda.

“Nikad u životu nisam vidjela takvu arhivu. Govorimo o milijardama eura koje prolaze kroz Slobodnu zonu Luke Bar. Zatekla sam otvorene ormare iz kojih cure papiri. U 21. stoljeću tamo ne postoji elektronička arhiva”, dodala je Ćalović-Marković.

Čelnica stručnog tima Savjeta za borbu protiv korupcije podsjetila je da Uprava carina ima najbolji softver u državi, navodeći da se Slobodna zona Luke Bar ne nalazi u tom sustavu.

Prema njenim riječima, cilj Savjeta za borbu protiv korupcije je da analizira probleme u funkcioniranju institucija od značaja za borbu protiv visoke korupcije i u suradnji s međunarodnim stručnjacima predloži vladi načine njihovog rješavanja.

Kontrola nije utvrdila manjak

Službenici policije sredinom lipnja počeli su kontrolu u Luci Bar, provjeravajući dokumentaciju tvrtki koje uvoze i skladište duhanske proizvode.Tada je rečeno da su specijalne policijske snage Sektora za borbu protiv kriminala pronašle velike količine cigareta, ali legalnih.

”Pripadnici Specijalnog policijskog odjela kontrolirali su više od 20 tvrtki koje skladište cigarete. Utvrđeno je da je uskladištena velika količina duhanskih proizvoda, ali se stanje koje vodi Uprava carina poklopilo sa stvarnim stanjem u paketima. Tijekom te kontrole nije utvrđen manjak.

Utvrđeno je da su cigarete otpremane na razne destinacije, uglavnom brodom, a manje kopnenim putem. Svaki izvoz evidentiran je u Upravi carina, nakon ukrcaja teret je plombiran i pečatiran te o tome postoji dokumentacija”, rekao je tada sudionik istrage.

Nakon toga, vlada je usvojila odluku o zabrani skladištenja duhanskih proizvoda u sklopu Slobodne zone Luka Bar.

Komentirajte prvi

New Report

Close