Hoće li CG vlada preuzeti Željezaru Tosçelik?

Autor: Poslovni dnevnik , 29. kolovoz 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

U Željezari Tosçelik zaposleno je oko 270 radnika, prosjek radničke plaće bio je od 350 do 400 eura.

U Željezari Tosçelik u Nikšiću, u Crnoj Gori, u kojoj prema odluci vlasnika, turskog Tosyali Holdinga, od ožujka nema proizvodnje, stanje je i dalje neizvjesno, priopćio je sindikat tvornice.

Željko Rabrenović, predsjednik Sindikata Željezare Tosçelik, rekao je agenciji Mina da nemaju informacija o tome hoće li proizvodnja u tvornici početi u najavljenom roku, 5. rujna, jer ništa ne ukazuje da bi strojevi mogli biti pokrenuti.

Rabrenović je podsjetio da je prije devet godina tvornica prodana turskom investitoru i dodao da radnici najbolje znaju koliko je to bilo uspješno. O uspješnosti privatizacije, prema njegovim riječima, svjedoči i poslovanje Željezare Tosçelik s gubitkom od 48 milijuna eura, minimalnim brojem zaposlenih i minimalnim plaćama.

”Menadžment je u prethodnom razdoblju, koristeći brojne načine, nezakonito odlučivao o preraspodjeli radnog vremena, ukidanju beneficija i sličnim potezima kako bi smanjio svoje novčane izdatke.

O svemu tome su upoznati nadležni, ali nitko ništa ne rješava”, rekao je Rabrenović. On smatra da je upitno hoće li će Željezara Tosçelik uopće raditi, jer je upitno planira li turski vlasnik nastavak proizvodnje. On je pozvao vladu da preuzme tvornicu, pokrene proizvodnju i pronađe model za spas radnika.

”Smatramo da u tvornicu treba uložiti šest milijuna eura, a ne dati turskom investitoru kao subvenciju za proizvodnju i pokrivanje gubitaka”, dodao je.

U Željezari Tosçelik zaposleno je oko 270 radnika, prosjek radničke plaće bio je od 350 do 400 eura. Radnici su trenutačno na plaćenom odmoru, te dobivaju 90 posto plaće, što je rezultat dogovora crnogorskog ministra ekonomije Jakova Milatovića i turskog vlasnika koji je ipak prihvatio promjenu svoje prvobitne odluke o smanjenju primanja zaposlenika za 30 posto. T

urski vlasnik je u pregovorima s vladom tražio da mu se osigura pomoć od oko šest milijuna eura za pokretanje proizvodnje, što je za vladu bilo neprihvatljivo.

Komentirajte prvi

New Report

Close