Hercegovačkim vinarima prodaja zbog korone pala od 70 do 90 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2020. u 21:59
Vinarija Čitluk u inozemstvo plasira 60% proizvoda, ali je izvoz trenutno sveden samo na Hrvatsku

Financijski teškoće nisu jedini problem vinara, gomilaju se zalihe, jer nova berba je pred vratima.

Hercegovači su vinari u velikim problemima zbog koronavirusa, a pad prodaje iznosi od 70 do 90 posto.

Potrošnja vina, kao i prihodi svedeni su na minimum, uloženi novac se ne vraća, zalihe se gomilaju u skladištima, a propadaju i ugovori sa stranim tržištima, izvještava RTV Herceg-Bosne.

“Imamo prihod od samo 10 posto od ukupnog prihoda kojeg smo imali u prošlom razdoblju. Nemamo najava za narudžbe, budući da smo mi vezani samo za HoRecu – ugostiteljstvo i restorane. Jednostavno smo sada svezanih ruku”, kaže Josip Nuić, vlasnik vinarije Vingradi Nuić. Hercegovački vinari najviše su orijentirani na Europu, a najveća tržišta su Hrvatska i Njemačka.

Ali, budući da je i u tim zemljama na snazi bila zabrana rada restorana, nije bilo izvoza. “Imali smo odlične najave, odlične ugovore za ovu godinu, ali sve je stalo”, objašnjava Nuić.

Tihomir Prusina, glavni enolog u Vinariji Čitluk, kaže da je ta vinarija ostvarila oko 30 posto prihoda u ožujku i travnju u odnosu na prošlu godinu. Prodan je samo manji dio vina u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Vinarija Čitluk izvozi 60 posto proizvoda, ali je izvoz u trenutnim uvjetima sveden na Hrvatsku, na pojedine trgovačke lance i to na vina niže kategorije, koja su jeftinija.

Financijski teškoće nisu jedini problem vinara, gomilaju se zalihe, jer nova berba je pred vratima. “Ako se ovo ne riješi nećemo imati gdje smjestiti vino koje sada dolazi”, navode vinari.

Komentirajte prvi

New Report

Close