Hercegovački div staje na noge nakon 15 godina u stečaju

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2024. u 10:08
Foto: Pixabay/Ilustracija

Jablanički Granit tražena je roba na tržištu.

Nakon godina neizvjesnosti provedenih u stečaju, nekadašnji gospodarski gigant, jablaničko poduzeće Granit, trebalo bi ponovo stati na svoje noge, piše Biznisinfo.ba

Zahvaljujući koncesiji o eksploataciji kamena, koja je potpisana na 30 godina, između ministarstva gospodarstva HNK-a i poduzeća Granit, otvara se prostor strateškom partneru za ulazak u posao i spas ovog poduzeća i njegovih radnika.

Jablanički Granit tražena je roba na tržištu. Proteklih godina opstruiran je rad poduzeća, ali uvođenjem ozbiljnog strateškog partnera u posao, za ovo poduzeće napokon bi trebali doći neki bolji dani.

Radnici previše puta izvarani lažnim obećanjima. U stečaju su već 15 godina, i većina ih radi za minimalnu plaću. Potpisivanjem koncesije javio se, kažu nam, tračak nade da spas za poduzeće ipak dolazi.

“Normalno, očekujemo da bude bolje. Imamo mi zarađenih plaća koje nam nisu isplaćene ni prije stečaja, i staž koji nije po 20 godina uplaćivan. Ne vjerujemo da još to dotle došlo, jer koliko smo se borili i s policijom i sa sudovima, valjda je tome došao kraj”, kaže Aldin Zukić, radnik “Granita”.

Vlada HNK je jednoglasno usvojila odluku o koncesiji za “Granit”. Jedan od uvjeta za dobivanje koncesije je bio taj da “Granit” pronađe strateškog partnera.

“Ono što smo mi tražili klauzulom u ugovoru je da se koncesija izdaje na 30 godina, pod uvjetom da narednih 6 mjeseci strateški partner uđe u posao. Dakle, da izvrši uplatu sredstava koja su definirana sporazumom, oko 20 milijuna. Ako do toga ne dođe nakon šest mjeseci koncesija ne vrijedi”, navodi Zanin Vejzović, ministar gospodarstva HNK.

Stečajni upravitelj Granita, Abid Šarić, ističe da je isplaniran svaki korak i redoslijed aktivnosti u vezi s ugovorom sa strateškim partnerom, a to je, podsjetimo, kompanija “Lake” koja je dostavila najbolju ponudu na javnom oglasu za prodaju poduzeća prošle godine.

“Generalni okvir koji smo dogovorili je da ćemo Granit osposobiti, u smislu zakona da ima dozvolu za koncesiju, dozvolu za izvođenje radova i dozvolu za ekspoloataciju. Jedno daje vlada, a ostala dva daju ministarstva i kad ti se uvjeti ispune strateški partner će položiti sredstva na žiro račun i krenut će se s podmirivanjem”, ističe Abid Šarić, stečajni upravitelj “Granita” dd Jablanica.

Šarić naglašava da je investitor još uvijek zainteresiran i kako je spomenuta tvrtka priložila bankovnu garanciju kao i svoj biznis plan. Mogući oporavak Granita općinska vlast vidi kao novu šansu za razvoj Jablanice.

“Kada u Jablanici budemo imali zadovoljnih 200 ili novo zapošljavanje, koje bi se trebalo dogoditi početkom realizacije tog ugovora, Jablanica će to značajno osjetiti u svim segmentima”, navodi Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica.

Potražnja na tržištu za ovom sirovinom je velika. 90% proizvodnje izvozi se na strana tržišta, naglašava stečajni upravitelj Šarić. Riječ je o sirovini izvrsne kvalitete kojom su se u zadnjih 100 godina gradile zgrade i trgovi širom Europe i svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close