Grude: Uskoro u funkciji najveća solarna elektrana u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 04. rujan 2023. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Električna energija proizvedena tijekom testnog razdoblja donijet će tvrtki prve prihode u rujnu.

Ovog su tjedna predstavnici norveške tvrtke za obnovljive izvore energije Greenstat i tvrtke GP Toming iz Gruda obilježili početak testne faze solarne elektrane Petnjik na području Gruda, koja je prva Greenstat solarna elektrana u Bosna i Hercegovina.

Cijela solarna farma je sada instalirana, uključujući solarne panele, pretvarače i električnu opremu te priključak na trafostanicu i mrežu. Razdoblje izgradnje proteklo je prema planu.

Sada slijedi probno razdoblje prije konačne suglasnosti za prijenos električne energije, koja će se ostvariti kada se dokumentira da objekt isporučuje električnu energiju prema specifikaciji.

Električna energija proizvedena tijekom testnog razdoblja donijet će tvrtki prve prihode u rujnu. Solarna elektrana Petnjik, instalirane snage 45 MWp i procijenjene proizvodnje 64 GWh, najveća je do sada izgrađena solarna elektrana u BiH. Projekt je rezultat suradnje GP Tominga iz BiH i Greenstata iz Norveške.

Ovaj značajan projekt posebno će doprinijeti povećanju udjela obnovljivih izvora energije u opskrbi energijom u jugoistočnoj Europi i predstavlja značajan korak ka zelenijoj i klimatski prihvatljivijoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu, navodi norveški Greenstat.

Svečanost u Grudama imala je dodatnu svečanu notu jer su joj nazočili predstavnici veleposlanstava Bosne i Hercegovine i Norveške.

Tijekom posjete BiH, predstavnici Greenstata zajedno s predstavnicima Norveško-bosanske privredne komore (NBHK) održali su sastanak u Konjicu s predstavnicima lokalne zajednice.

Sastanak je organiziralo Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Norveškoj, kako bi se razmotrile mogućnosti da Greenstat, zajedno s lokalnom poslovnom zajednicom i općinom, pomogne razvoj energetskih projekata u općini Konjic.

Komentirajte prvi

New Report

Close