Gradit će se pruga Beograd-Niš za brzine do 200 kilometara na sat

Autor: Poslovni dnevnik , 04. lipanj 2020. u 21:59
Srbija kao tranzitna zemlja ulaže ukupno oko 6,5 milijardi eura u modernizaciju željeznica/SHUTTERSTOCK

CRBC trenutno priprema procjenu troškova izgradnje nove dvotračne pruge Resnik-Klenje-Mali Požarevac-Mala Krsna-Velika Plana.

Srbija ulaže ukupno oko 6,5 milijardi eura u modernizaciju željeznice i planira izgradnju brze pruge i od Beograda do Niša, rekla je Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture.

“Srbija je tranzitna zemlja i da bi se povezali s regijom nije dovoljna brza pruga samo kroz Vojvodinu. Plan je da se gradi brza pruga i od Beograda do Niša za brzine do 200 kilometara na sat, a od Niša do Preševa za brzinu do 160 kilometara. To će biti velika investicija, vrijedna oko dvije milijarde eura”, objasnila je Mihajlović.

S kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporatiton (CRBC) potpisan je memorandum kojim je predviđeno unaprjeđenje kapaciteta na dionicama pruge Beograd-Niš-Preševo-državna granica Sjeverna Makedonija.

CRBC trenutno priprema procjenu troškova izgradnje nove dvotračne pruge Resnik-Klenje-Mali Požarevac-Mala Krsna-Velika Plana, rekli su za eKapiju iz Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture. Gradnju brze pruge između Beograda i Niša najavio je krajem 2019. i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naveo da će ta pruga biti dio važnog željezničkog koridora od Atene do Budimpešte.

Zorana Mihajlović je istaknula kako radovi na dionicama brze pruge dobro napreduju i da očekuje da će se u rujnu sljedeće godine od Beograda do Novog Sada vlakom putovati oko pola sata.

“Na dionicama od Beograda do Novog Sada, gdje rade kineske i ruske kompanije, radilo se i za vrijeme izvanrednog stanja npr. probijena je desna cijev tunela Čortanovci”, rekla je Mihajlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close