Građevinskom materijalu u BiH ponovno je porasla cijena, posebno željezu i čeliku

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2022. u 22:00
Cijene proizvoda od željeza i čelika od početka pandemije 2020. godine do danas veće su za oko 70 do 80 posto/Shutterstock

Glavni su razlozi za poskupljenje rast cijena sirovina zbog smanjene proizvodnje, skuplja nafta kao sirovina i gorivo za transport, rat u Ukrajini, te rast potražnje zbog većeg obujma gradnje.

Građevinski materijal u Bosni i Hercegovini ovih je dana dodatno poskupio, a trend rasta cijena tih proizvoda u sljedećem razdoblju mogao bi biti još veći.

Kako kažu sugovornici Nezavisnih novina, neki su od razloga viših cijena tih proizvoda pandemija koronavirusa, rast cijene nafte kao sirovine i goriva za transport proizvoda, te rat u Ukrajini.

Mile Petrović, tajnik Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori Republike Srpske, istaknuo je da je poskupljenje građevinskog materijala krenulo početkom 2021.

Traže pomoć države
“Trend poskupljenja i nestašice nastavljen je tijekom cijele prošle godine i u velikoj mjeri usporio je rast građevinskog sektora, ali je stalna opskrba u proteklih nekoliko mjeseci bila osigurana. Prethodnih dana došlo je do dodatnog poskupljenja građevinskog materijala, a u najvećoj mjeri željeza, kojeg je i jako teško nabaviti”, objasnio je Petrović.

Prema njegovim riječima, proizvođači građevinskog materijala, kao jedan od osnovnih razloga poskupljenja navode povećanje troškova proizvodnje, na koje utječe povećanje cijena sirovina na tržištu.

“Osnovni su razlozi za povećanje cijena građevinskog materijala rast cijena sirovina zbog smanjene proizvodnje, rast cijena nafte kao sirovine i kao goriva za transport, kriza u Ukrajini, kao i rast potražnje zbog povećanog obujma gradnje”, rekao je Petrović.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kaže da sve navedeno udara na poduzetnike u BiH.

“Svi poluproizvodi koji se koriste u konstrukcijama i proizvodnji u metalskoj industriji nabavljaju se vani, odnosno uvoze se, tako da je to globalni problem. Država će ovo morati vidjeti kao novu krizu i donositi mjere pomoći kako bi posljedice za gospodarstvo bile što manje. Poduzetnici se moraju spasiti, jer se tako svi spašavaju”, smatra predsjednik Privredne komore FBiH.

On je istaknuo da u BiH treba razmatrati iskustva domaćih kompanija koje su u izravnoj vezi s vrhovima lanaca dobavljača tih proizvoda kako bi se vidjelo što je moguće uraditi da se proračuni ne ugroze, ali i kompanije zadrže na razini kakva je bila prije pandemije.

Miloš Vidić, iz tvrtke Komerc Mali iz Prnjavora, rekao je da će sljedećih dana povećati cijene željeza i čelika, te da tek trebaju formirati nove cijene.

Još nema stabilizacije
“Prvo će cijene proizvoda od željeza i čelika biti veće za sigurno 20 posto, a bojim se da će u sljedećem razdoblju biti i dosta više. Ako računamo tih 20 posto, cijene proizvoda od željeza i čelika će od početka pandemije 2020. godine biti veće za oko 70 do 80 posto”, istaknuo je Vidić.

Kako je Nezavisnim novinama rekao jedan Banjalučanin koji je prije nekoliko dana kupovao građevinski materijal, neugodno se iznenadio kada je vidio koliko su cijene porasle.

“Cijene su sada dvostruko veće. Budući da se bavim ovom djelatnošću i često sam u tvrtkama koje prodaju taj materijal, nisam više siguran koliko će ga ljudi moći kupovati, ili će cijene stambenih objekata dodatno rasti”, rekao je on.

Komentirajte prvi

New Report

Close