Građevinski poslovi u Srbiji na krilima Turskog toka

Autor: Poslovni dnevnik , 12. veljača 2020. u 21:59
Plinovod ide od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom/ Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Plinovod donio 56% veću vrijednost radova.

Vrijednost građevinskih radova u Srbiji u posljednja tri mjeseca prošle godine porasla je u odnosu na isto razdoblje 2018. za čak 56,3 posto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

Na povećanje vrijednosti izvedenih radova najviše su utjecali radovi na izgradnji Turskog toka (magistralnog plinovoda od bugarske do mađarske granice), modernizacija željezničke pruge Beograd – Budimpešta, kao i radovi izvedeni na izgradnji autoceste Surčin – Obrenovac, koji je u prosincu otvoren za promet.

“Gradi se u posljednje vrijeme mnogo, i pojedinačno i masovno. Sve je više velikih investitora, fondova koji ulažu u nekretnine, ali i pojedinaca koji imaju deviznu štednju i koji su odlučili ulagati u izgradnju stanova, jer im je to bolje i sigurnije nego da drže novac u banci”, kaže Goran Rodić, predsjednik Građevinske komore Srbije.

Ako se promatra po regijama, u četvrtom tromjesečju 2019. najviše je porasla vrijednost radova u Vojvodini – 63,8 posto, a najmanje u Šumadiji i zapadnoj Srbiji (49,4 posto). Rast je zabilježen i u drugim dijelovima zemlje, na jugu i istoku Srbije 57,1 posto, u Beogradu 53,4 posto.

I vrijednost ugovorenih radova je, prema podacima RZS, porasla, i više je nego udvostručena ako se gleda broj dogovorenih radova posljednja tri mjeseca prošle godine u odnosu na listopad, studeni i prosinac 2018.

Promatrano prema vrstama građevina, kako u RZS objašnjavaju za beogradski dnevni list, vrijednost izvedenih građevinskih radova na prometnicama, cjevovodima i složenim industrijskim građevinama povećana je za 66,2 posto, a na zgradama za 38,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close