Građevinske tvrtke iz BiH povećale broj poslova u inozemstvu

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2022. u 21:59
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Sugovornici Faktora optimistični su kada je riječ poslovima u inozemstvu ove godine, ali ukazuju na probleme koje sprečavaju građevinske tvrtke da obave više posla.

Vrijednost radova građevinskih tvrtki iz Bosne i Hercegovine na gradilištima u Europi, Africi, te u Srbiji i Hrvatskoj 2021. godine ukupno je iznosila 148 milijuna KM (oko 75 mil. eura).

Vrijednost obavljenih radova u inozemstvu lani je bila veća za 4,6% u odnosu na isto razdoblje 2020. Od ukupne vrijednosti obavljenih radova u 2021. godini 35,9% odnosi odnosi na objekte visokogradnje, a 64,1% na objekte niskogradnje, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Građevinske tvrtke iz BiH najviše su zaradile u Hrvatskoj, 39 milijuna KM, Srbiji 35, Švedskoj 25, te u Njemačkoj 21 milijun KM, prenosi Faktor.ba.

Sugovornici Faktora optimistični su kada je riječ poslovima u inozemstvu ove godine, ali ukazuju na probleme koje sprečavaju građevinske tvrtke da obave više posla.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, ističe da je glavni problem nedostatak kvalificiranih radnika.

“U Njemačkoj je svaki dan na gradilištima 2000 naših radnika. Sve je teže građevinskim tvrtkama okupiti dovoljan broj radnika za rad samo u Njemačkoj, a gdje su potrebe za poslovima u europskim i afričkim državama. S druge strane, građevinari svakodnevno odlaze na rad u inozemstvo jer ih traže strane tvrtke. Zemlje EU šalju upite i Privrednoj komori FBiH da im osiguramo kvalificirane radnike koji bi radili u njihovim tvrtkama. Na to nismo nikada pristali i tražimo smo da oni nama daju poslove, a naše tvrtke sa svojim radnicima doći će graditi u njihovu zemlju”, objašnjava Jašarspahić.

Prema riječima Mile Petrovića, tajnika Udruženja građevinarstva i IGM pri Privrednoj komori RS, građevinske tvrtke iz BiH u inozemstvu najčešće su angažirane na objektima niskogradnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close