Građevinske dozvole kočnica instalaciji punionica u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 08. rujan 2023. u 05:11
Foto: Shutterstock

Ključna prepreka bržem rastu elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini je složena procedura ishođenja građevinske dozvole potrebne za postavljanje punionica.

Ključna prepreka bržem rastu elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini je složena procedura ishođenja građevinske dozvole potrebne za postavljanje punionica.

Ovo je rečeno na sastanku predstavnika Udruge ovlaštenih trgovaca i trgovaca automobilima, koje djeluje pri Gospodarsko-industrijskoj komori FBiH, s ministrom komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Almirom Bečarevićem.

Vodstvo Udruge upoznalo je ministra Bečarevića s opredijeljenošću za elektromobilnost, na putu smanjenja onečišćenja iz prometa te ciljevima postizanja dekarbonizacije na globalnoj razini.

Gospodarstvenici su na sastanku istaknuli da je ključna prepreka u njihovom poslovanju i bržem rastu elektromobilnosti u BiH složena procedura ishođenja građevinske dozvole potrebne za postavljanje punionica.

Bečarević je istaknuo kako je već u potpunosti upoznat s navedenom problematikom te izrazio punu potporu razvoju elektromobilnosti i spremnost na proaktivnu suradnju u otklanjanju prepreka poslovnim subjektima u poslovanju, što se očituje u prijedlogu izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, te definiranje punionice kao montažnog objekta jednostavne gradnje za koji nije potrebna građevinska dozvola.

Tijekom sastanka predstavnici Udruge istaknuli su kako je tijekom ljetnog razdoblja iznimno zamjetan porast turista s električnim vozilima u glavnom gradu, koji na raspolaganju nemaju tzv. “brzu” DC javnu punionicu u centru grada, a tek nekoliko tzv “sporih” javnih AC punjača u nekoliko općina u Kantonu Sarajevo.

Navedenom, jednostavnom dopunom i dopunom Zakona o prostornom uređenju KS, bi Kanton Sarajevo, kao glavni grad BiH, potvrdio opredijeljenost dekarbonizaciji i ostvarenju strateških ciljeva Vlade Kantona Sarajevo.

Komentirajte prvi

New Report

Close