‘Građanskom patrolom’ postat ćemo aktivni učesnici u rješavanju komunalnih problema

Autor: Poslovni dnevnik , 14. studeni 2023. u 11:04
Ovo softversko rješenje ima za cilj omogućiti građanima da budu aktivni učesnici u rješavanju komunalnih problema/PD

Softversko rješenje kompanije DVC Solutions ima za cilj da omogući građanima da budu aktivni učesnici u rješavanju komunalnih problema.

Aplikacija “Građanska patrola” predstavlja inovativan alat za stvaranje efikasnije lokalne administracije u Zvorniku i Palama.

Ovo softversko rješenje kompanije DVC Solutions, poklonjeno lokalnim zajednicama, ima za cilj da omogući građanima da budu aktivni učesnici u rješavanju komunalnih problema. U proteklih više od godinu dana, aplikacija je postala digitalni most između građana i lokalnih službi.

Od početka primjene u Zvorniku, aplikacija je primila impresivnih 305 prijava, uz vidljiv porast aktivnosti u ljetnim mjesecima – 25 prijava u kolovozu 2022. i 26 u srpnju 2023. Najčešće prijavljivani problemi građana Zvornika su nepropisno parkiranje na zelenim površinama, rezerviranim mjestima i zauzimanje dva parking mjesta, zatim problemi sa javnom rasvjetom i putevima, što ukazuje na visok stupanj svijesti o značaju reda i infrastrukture.

U procesu rješavanja prijavljenih problema, Zvornik se može pohvaliti efikasnošću od 78%, što je izvanredan pokazatelj usvajanja digitalne transformacije. Komunalna poduzeća u Zvorniku suočila su se s izazovom prilagođavanja novim digitalnim tokovima rada, ali su početne prepreke uspješno savladala zahvaljujući temeljnoj pripremi i edukaciji.

S druge strane, Pale imaju sličnu priču, iako su brojke nešto skromnije. Ovdje je uveliko iskorišćen potencijal aplikacije u oblasti saobraćaja, gdje je komunalna policija obradila 27 prijava, a najviše u ljetnim mjesecima.

Iako se 70% prijava uspješno rješava, komunalna policija nije nadležna za sve vrste prijava, što ponekad usporava proces. U prostornom planiranju i stambeno-komunalnim poslovima na Palama, 38 zahtjeva je riješeno brzo i efikasno, dok se neke kompleksnije, kao što je asfaltiranje ulica, planiraju riješiti u skladu s dugoročnim planovima razvoja infrastrukture.

Odgovorni u oba grada prilagođavaju se novonastalim okolnostima i pokazuju da su prepreke premostive, dokazujući snagu tehnologije kao sredstva za povećanje efikasnosti lokalnih samouprava, ali i učešća i zadovoljstva građana.

Kreatori aplikacije poručuju da je “Građanska patrola” više od pukog digitalnog alata. Ona je odraz težnje lokalnih zajednica za transparentnošću, odgovornošću i napretkom. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Das Leben der anderen?

New Report

Close