Građanima besplatno dijelili rajčice

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2021. u 14:36
Foto: Shutterstock

Bilo je previše robe na tržištu te je cijena bila mala.

Nakon prosvjeda farmera na kojem su građanima dijelili rajčice besplatno, predstavnici poljoprivrednika sastali su se u uredu gradonačelnika Leskovca s predstavnicima srpskog Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede. Predstavnik ministarstva obećao je da će uskoro krenuti izvoz, te da će cijena rajčica dosegnuti 35 dinara (oko 0,3 eura) po kilogramu, te su poljoprivrednici odustali od novih prosvjeda, javljaju Južne vesti. Prosvjed je održan jer je cijena rajčica na veletržnici bila između 5 i 10 dinara (između 0,04 do 0,08 eura).

“Ljetnja sezona tek počinje, tako da će za nekoliko dana izvoz krenuti izvoz u Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Grčku i Hrvatsku. Bilo je previše robe na tržištu te je cijena bila mala. Početkom izvoza i cijena će porasti”, poručili su iz ministarstva. Farmeri su kao glavni problem isticali uvoz rajčica iz Albanije i Turske, ali su iz resornog ministarstva odgovorili da je ove godine uvezeno daleko manje rajčica. “Od 1. svibnja uvezeno je 2500 tona rajčica manje nego prethodnih godina. Zakonom koji će sljedeće godine stupiti na snagu bit će propisano da se moraju prodati prvo naši proizvodi, a onda tek uvozni”, kažu iz ministarstva.

“Ovo je prvi put da razgovaramo, a mi probleme imamo godinama. Čuli smo prijedloge iz ministarstva i nadamo se da će ta obećanja biti ispunjena”, rekao je jedan od farmera.

Komentirajte prvi

New Report

Close