Građani se pobunili protiv izgradnje velikog kompleksa na vodi

Autor: Poslovni.hr , 17. rujan 2020. u 13:11
Plaža uz novu veslačku stazu zauzimat će 130.000 kvadrata, a Novi Sad će dobiti modernu marinu s akvatorijem, površine 104.000 četvornih metara, Foto: PD

Novi stambeno-poslovni projekt, s turističko-rekreativnom zonom, planiran je na lijevoj obali Dunava.

Izgradnja četvrtog mosta na Dunavu, proglašena za projekt od nacionalnog značaja, bit će jedan od prioriteta nove gradske vlasti u sljedeće četiri godine, najavio je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada. Nalazit će se u dijelu grada gde je planirana i nova stambeno-poslovna, odnosno turističko-rekreativna zona, u javnosti nazvana Novi Sad na vodi. Nesuglasice s početka godine između dva javna poduzeća o zakonitosti gradnje na tom zemljištu utihnule su, ali ne i protivljenje građana tom velikom projektu, piše N1.

Naime, građani su se okupili na mjestu gdje je, prema najavama gradonačelnika, ove godine već trebala početi izgradnja Novog Sada na vodi, da istaknu poruku kako se ne može graditi. Podizanjem stambeno-poslovnog kompleksa na mjestu brodogradilišta i zone namijenjene sportu, turizmu i ugostiteljstvu na prostoru Kameničke ade Novosađani bi izgubili, a samo pojedinci profitirali, zaključak je skupa građana.

Grad sigurniji od poplava

“Problem s ovim projektom je višestruk. Prvo je to što je on nastao bez ikakvog međunarodnog natječaja, koji bi uvažavao potrebe građana. Potom je problem što je projekt predimenzioniran, a zarada ulagača stavlja se ispred interesa građana”, rekao je novinar Nedim Sejdinović. Interes građana je, kako navode, da sačuvaju prostor kojeg koriste za ribolov, šetnju i rekreaciju. O zamislima urbanista za taj dio grada do sada nisu dovoljno čuli jer se cijeli proces odvijao bez javnosti.

Ranije je najavljeno da novi plan predviđa do 60 posto više zelenila na Kameničkoj adi, a da će grad uz novi nasip biti sigurniji od poplava. “Četiri dokumenta koja su povjereniku Narodne stranke za Vojvodinu dostavili zviždači iz Gradske kuće i Voda Vojvodine pokazuju drukčije. Kada smo ih objavili, dokumenti su povučeni”, tvrdi Borislav Novaković iz Narodne stranke.

Šetalište na nasipu

Vladajuće stranka SNS navodi, pak, da su na skupu građana iznesene netočne informacije o Planu generalne regulacije priobalja na lijevoj obali Dunava u Novom Sadu. “Na području brodogradilišta bit će izgrađen stambeno-poslovni kompleks, a u njemu objekti turističko-poslovnih sadržaja koji će biti otvoreni za posjetitelje, korisnike i stanare. Kompleks bi bio povezan sa šetalištem na nasipu i Ribarskim otokom te Kameničkom adom. Sportski kompleks površine 7200 kvadrata imao bi javnu namjenu. Na površini od 32.000 kvadrata bilo bi uređeno šetalište i biciklistička staza, s ozelenjenim prostorima. Prostor oko sadašnjeg brodogradilišta bit će dostupan građanima cijele godine, a time se pridonosi i ekonomskom učinku kompleks Kamenička ada”, navodi SNS.

Usto, površine pod šumom na prostoru Kameničke ade bit će povećane sa 24 na 38,6 hektara, što čini 61 posto cjelokupne površine koju obuhvaća Plan. Na Kameničkoj adi planirana je i gradnja hotela s kongresnim centrom, otvorenim i zatvorenim sportskim terenima, od kojih će mnogi biti u službi zdravstvenog turizma. “Plaža uz novu veslačku stazu zauzimat će 130.000 kvadrata, a Novi Sad će konačno dobiti modernu marinu s akvatorijem, površine 104.000 četvornih metara”, navodi SNS.

Komentirajte prvi

New Report

Close