Grad preuzima Autobusnu postaju, 82 radnika ostaje bez posla

Autor: Poslovni dnevnik , 06. siječanj 2021. u 07:00
Ovisno o godinama staža radnici će imati pravo na primanje naknade za nezaposlene između tri i 24 mjeseca/PD

Prema planu Gradske uprave Zenica postaja će biti iznajmljena te će putnici ponovno moći koristiti usluge autobusnog prijevoza.

Gradsko povjerenstvo preuzima Autobusnu postaju Zenica, a 82 radnika JKP Zenicatrans-prijevoz putnika u stečaju bit će poslana na Zavod za zapošljavanje, najavio je u izjavi za Fenu Samir Sunulahpašić, stečajni upravitelj te tvrtke.

Autobusna postaja, koja je zbog nedostatka goriva i novca blokirana još 31. prosinca 2019. godine, bit će prema planu Gradske uprave Zenica iznajmljena pa će putnici ponovno moći koristiti usluge autobusnog prijevoza.

“Iako to nije moj posao, jer po zemljišnim knjigama postaja nije u vlasništvu tvrtke i ne ulazi u stečajnu masu, bio sam nazočan sastanku u Gradskoj upravi koja želi utvrditi stanje te postaju predati novom korisniku.

Grad je još 2018. godine izuzeo postaju, a je li to bilo zakonito ili ne odlučivat će sud. Gradonačelnik Fuad Kasumović ponovno mi je obećao da će iz gradskog proračuna uplatiti novac za isplatu naknade za nezaposlene, čime će radnici moći ostvariti pravo na svoj novac”, rekao je Sunulahpašić.

Godinu dana bez plaće

On ističe kako je, nakon što je Općinski sud u Zenici 21. prosinca otvorio stečaj te ga imenovao stečajnim upraviteljem, planirao radnike na Zavod za zapošljavanje uputiti još 31. prosinca prošle godine.

Po zakonu o stečajnom postupku to se mora obaviti u roku od 60 dana. “Radnicima sam obećao da ćemo platiti te obveze, kako bi oni odmah po prijavi na zavod imali pravo na naknadu. Ovisno o godinama staža, radnici će imati pravo na primanje naknade za nezaposlene između tri i 24 mjeseca.

5,1

milijuna eura ukupna su potraživanja prema tvrtki u stečaju

Da bi stekli te uvjete potrebno je uplatiti 29.000 KM (oko 14,8 tisuća eura), što je obećao izmiriti Grad”, kaže Sunulahpašić.

Radnici, uz razlučne vjerovnike – Poreznu upravu FBiH te Upravu za indirektno oporezivanje BiH, spadaju u viši isplatni red za isplatu plaća i doprinosa.

“Pravo da se namire imat će svi radnici u posljednje tri godine. Međutim, radnicima su isplaćene neto plaće i doprinosi za 2018., kao i neto plaće za 2019. godinu, ali je ostalo da im se uplate i doprinosi na plaću za pet-šest mjeseci. Za prošlu godinu nisu im plaćene ni plaće niti doprinosi”, ističe Sunlahpašić.

Uništena gradska imovina

On objašnjava da su računi tvrtke blokirani na iznos oko 5,9 milijuna KM (oko 3 mil. eura), te smatra da će ukupna potraživanja, s kojima će 24. ožujka ove godine izaći na izvještajno-ispitno ročište na Općinskom sudu Zenica, iznositi oko 10 milijuna KM (oko 5,1 mil. eura).

Tvrtka ima u vlasništvu zemljište i objekte u naselju Šljivik te 68 voznih jedinica i tri automobila. Nada se da će, nakon prodaje imovine iz stečajne mase, biti dovoljno novca da se namire i radnici.

S druge strane, gradonačelnik Kasumović na službenoj internet stranici Gradske uprave Zenica ističe kako je uništena imovina Grada te da su pokradeni brojni predmeti.

“Osnovano je povjerenstvo s inženjerima, pravnicima, ekonomistima i građevinarima koje će preuzeti Autobusnu postaju i utvrditi stvarno stanje”, dodao je Kasumović.

No Sindikat Zenicatrans-prijevoza putnika Kantonalnom tužiteljstvu Zeničko-dobojskog kantona podnio je kaznenu prijavu zbog nezakonitog izuzimanja postaje iz vlasništva tvrtke, o čemu se tek očekuje tužiteljska odluka.

Komentirajte prvi

New Report

Close